luni, 26 aprilie 2010

Concluzii după alegerile din Colegiul 19

Chiar dacă titlul acestei postări face trimitere la concluzii, nu am pretenţia să trag aceste concluzii - abia s-au anunţat rezultatele, e târziu şi, cel mai important, nu am suficiente informaţii despre situaţia acestui colegiu, despre structura populaţiei, forţa şi organizarea locală a fiecărui partid ş.a.m.d..

Ceea ce însă cred că este imperios necesar esta ca fiecare partid - iar pe mine mă interesează exclusiv PNL - trebuie să analizeze serios aceste rezultat, ca şi cel din Colegiul 1. În Bucureşti se votează politic, iar aceste semnale sunt relevante pentru trendul general, şi cu atât mai mult pentru opţiunile bucureştenilor, iar voturile din Bucureşti atârnă greu în ecuaţia la nivel naţional (fără să mai punem rolul de deschizător de trenduri).

Părerea mea este că se confirmă următoarele ipoteze:

1. PDL a salvat o situaţie defavorabilă obligându-şi reprezentanţii consacraţi să facă un pas înapoi în favoarea unui om din afara partidului. S-a confirmat succesul ideii de deschidere a partidului, dar şi dispreţul alegătorilor pentru politicienii de meserie.

2. Bucureştenii în majoritatea lor votează împotriva stângii, respectiv a PSD.

Acest fapt e confirmat în mod constant în linii mari, cu excepţia alegerilor din 2000, iar teza conform căreia PSD ar fi obţinut un rezultat bun în Bucureşti prin Mircea Geoană este falsă: la turul 1, Geoană a ieşit pe lolul 3, la distanţă mare de locul 2.

3. PSD nu a ştiu să gestioneze o uşoară creştere după alegerea lui Sorin Oprescu şi după ce a obţinut locul 2 la parlamentarele din 2008, dar cu un scor apropiat de PDL. Acum îşi "consolidează" poziţia a treia în Bucureşti.

Nouă liberalilor ne rămâne să analizăm cât de compromiţătoare este în Bucureşti asocierea cu PSD şi dacă acest sacrificiu merită făcut pentru unitatea opoziţiei.

6 comentarii:

Lilick spunea...

PNL ar trebui sa faca bine sa explice aceste situatii. Mai ales in Bucuresti. Nu e buna asocierea de PSD, pentru ca sunt de stanga, dar nici obsesia anti-PSD, atunci cand ne sufoca un partid, azi, mult mai periculos, PD-L.

E o situatie delicata.. M-am bucurat ca PNL nu a sustinut-o pe Minca. M-am bucurat ca Preda s-a facut de ras, sustinand-o pe Teo. El, "liberalul autentic"... Insa parca mi-ar fi placut sa avem si noi omul nostru, pe care sa il sustinem din tot sufletul.

transildania spunea...

Participarea scazuta la vot; alianta electorala contra naturii, rezultata insa dintr-o strategie corecta de crestere a sanselor de castig (si care a avut succes in colegiul 1); restrangerea artificiala a optiunilor de vot si a strategiilor de castig; o candidata a opozitiei incompetenta datorata acestei aliante; o candidata cel putin la fel de incompetenta si paralela cu politica dar "de notorietate";

ei bine toate astea se datoreaza exclusiv legii electorale, alegerilor partiale in regim uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin. Aceasta lege a fost votata si de catre liberali.

Nu cred ca alianta cu x sau y este tema aici ci votul uninominal. Pentru ca liberalii nu ar fi castigat acest colegiu cu un candidat propriu. Nu-mi aduc aminte ca liberalii sa fi explicat oamenilor ce este votul uninominal sau sa se fi opus uninominalului la referendumul din 2007 sau sa se fi opus acestei legi. Si nota bene: alegeri partiale uninominale mai exista doar in Anglia, unde liberalii grav prejudicati de acest sistem de vot vor reusi chiar in acest an sa-l rapuna.

tiberiu2009 spunea...

Observ ca Va intereseaza mai mult cum s-ar putea castiga voturi decat ce ati face daca ati castiga aceste voturi.Eu cred ca daca V-ar interesa mai mult sa faceti ceea ce ati promis
-sa numiti presedintii comisiilor de specialitate
-sa numiti guvernul din umbra(PM alternativ si ministri guvernului alternativ)
-programul alternativ de guvernare
-etc
si ati mediatiza aceste lucruri ati avea infinit mai multe sanse de a castiga voturi decat credeti.

Liviu Jicman spunea...

@ Lilick
De acord, si mie mi-ar fi placut.

@ transildania
Eu fac parte din minoritatea celor care considera ca legea electorala este foarte buna, iar PNL a fost chiar promotorul acestui proiect, respectand principiul alegerii uninominale, dar si cel al proportionalitatii, dar aceasta a fost viciata DE DELIMITAREA COLEGIILOR electorale, fapt care a dus la distorsionarea rezultatelor. Despre alegerile anticipate in acest sistem, aceastea au fost modificate la initiativa guvernului Boc (1 sau 2, nu mai stiu exact).

@tiberiu2009
Exista multe din cele mentionate, proiect de program prezentat la Congres dar care desigur se dezvolta pana la momentul alegerilor parlamentare, comisii de specialitate, ba chiar reorganizarii putin prea dese in cautarea celor mai bune rezultate, responsabili si la nivel national, si la nivel de filiale. Deci suntem preocupati decontinut, iar in privinta mediatizarii acestor actiuni, sunt de acord, dar si aceasta se poate traduce pana la urma tot intr-o actiune pentru voturi (atata vreme cat aceste lucruri se intampla dar nu sunt cunoscute).

transildania spunea...

Cu parere de rau, dar sistemul uninominal intr-un singur tur de scrutin numai pentru alegerile partiale a figurat din start in proiectul legii care a fost votata de catre liberali. Ce a modificat Boc prin ordonanta a fost interdictia candidaturii independentilor. Raman la parerea ca tot ce s-a intamplat in acel colegiu asa cum am descris mai sus este consecinta directa a votului uninominal pentru alegeri partiale.

In ce priveste delimitarea colegiilor, aceasta problema este absolut imanenta votului uninominal. Cand a fost momentul, adica in 2007, chiar inainte de de ase fi modificat legea electorala am avertizat ca votul uninominal pentru a vea un minim de legitimitate (1% in loc de zero) este necesara delimitarea colegiilor intr-o marime egala si de catre o comisie 100% neutrala politic. Nici aceasta necesitate nu a fost luata in vedere de catre liberali cand au votat legea, si atunci se aflau la putere...

Deci din pacate liberalii au cules exact ce au semanat (votat), vot uninominal intr-un singur tur la alegeri partiale. Si ce s-a intamplat in colegiul 19 e doar o mica mostra a lucrurilor care se vor intampla la nivel national atunci cand pdl+udmr+"independenti" vor modifica legea electorala.

Liviu Jicman spunea...

@ transildania
Eu credeam ca va referiti tocmai la faptul ca la alegerile uninominale partiale este restrans actualmente dreptul de candidatura. In rest, nu vad care a fost problema de principiu la colegiul 19, sau care ar fi in general...