vineri, 16 aprilie 2010

Când populismul vrea să înghită şi religia...

O nouă demonstraţie de populism a fost lansată pe piaţă de un grup de politicieni care, paradoxal, de data aceasta au putut să depăşească rivalităţile între partidele lor şi şi-au pus semnătură pe proiectul iniţiat de doi parlamentari PDL indiferent că aparţineau PSD, UDMR, PDL...
Este vorba despre legiferarea Zilei Naţionale de Rugăciune, despre care am aflat de pesurse.ro, bineînţeles zi liberă. Nu am ceva fundamental împotriva fondului problemei, deşi îmi este destul de greu de înţeles de ce să dăm zi liberă de rugăciune într-o zi care nu este o sărbătoare religioasă, ci o zi aleasă de aleatoriu de nişte parlamentari, dar ceea ce mi-a atras atenţia este expunerea de motive.
Se spune acolo că această "sărbătoare ecumenică are menirea de a celebra puterea rugăciunii, care îi uneşte deopotrivă pe toţi adepţii religiilor monoteiste", dar mai înainte se spune că scopul rugăciunii este "binecuvântarea poporului român şi a românilor de pretutindeni". Pe scurt, iniţiatorii au dorit să atingă alegătorii din toate religiile, creştini, musulmani ş.a.m.d., dar în acelaşi timp nu au dorit să renunţe la un puseu de naţionalism care nu are niciun fel de legătură cu conceptul de ecumenism.

Niciun comentariu: