vineri, 26 martie 2010

Transprenţa - un principiu incompatibil cu statul român

Am primit o „leapşa” de la Atitudini la care răspund cu o mică întârziere de o zi.
Tema este achiziţionarea de avioane F16, decisă de CSAT. Vor fi 24 în loc de 48, cât se intenţiona anul trecut cred, şi nu vor fi noi, ci „la mâna a doua”.
Nu vreau să intru într-o discuţie mai largă despre înzestratrarea militară şi dezvoltarea tehnologiilor miltare în lume, despre necesitatea reală a acestor operaţiuni sau generarea artificială a acestor nevoi de ineteresele din industrie la nivel mondial, este o dezbatere de filosofie economică mai amplă.
Asupra oportunităţii acestei achiziţii în cazul României însă, în acest moment, am obiecţii clare.
Nu mă pricep la avioane, dar este limpede că unul dintre principalele avantaje ale amplasării scutului anti-racheta în România sau ale găzduirii de baze militare americane aici este tocmai economia pe care o putem face noi de la cheltuieli în domeniul înzestrării militare.
O teorie posibilă ar spune că asta este una dintre „obligaţiile” asumate la pachet între noi şi americani atunci când s-a luat decizia strategică de includere a teritoriului României în proiectul scutului anti-rachetă. În acest caz însă, revenim la problema mai veche a lipsei de transparenţă, a faptului că decizia respectivă nu a fost dezbătută înainte de parafare, iar publicul nu a fost informat complet asupra implicaţiilor acestei decizii. Dacă s-ar fi făcut asta, poate după nu am mai fii în situaţia să ne întrebam despre motivele unor paşi asumaţi anterior.
Susţinând alternativele propuse de Manuel, poate că astfel s-ar fi evitat evenimentele cu gust amar în care sunt implicaţi fără voie dascălii în aceste zile.

Niciun comentariu: