joi, 18 martie 2010

Oare este posibil?

Am fost absolut şocat să aflu abia seara, printre multe alte ştiri, vestea despre Curtea de Apel Cluj care a decis astăzi că primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, va efectua doi ani şi jumătate de detenţie, fiind găsit vinovat pentru acuzaţiile de abuz în serviciu.
Cred că orice comparaţii cu cazurile recente de primari arestaţi sunt total neavenite, şi sper ca apropierea lor în timp să fie o simplă coincidenţă, nu o strategie de imagine. De altfel, în perioada respectivă, care expiră exact după viitoarele alegeri locale viitoare, Cristian Anghel nu va mai putea candida la funcţii publice.

În faţa legii suntem toţi egali, iar apartenenţa politică nu ar trebui să fie un reper faţă de care să ne raportăm pro sau contra faţă de o decizie a justiţiei. Nici popularitatea nu are de-a face cu legea, nu te face mai vinovat sau mai puţin vinovat. Nici măcar profilul moral nu poate fi un paravan în faţa justiţiei. O analiză obiectivă a situaţiei cred că lămureşte cazul. Povestea pe scurt, dintr-o scrisoare, a fost postată de Lilick pe blogul său aici.

Nu pentru că este vorba despre un liberal, nu pentru că este vorba despre un coleg de partid, ci pentru că este vorba despre un om remarcabil, apreciat şi admirat în comunitatea sa şi impecabil în activitatea publică, de data aceasta trebuie să vă mărturisesc că mi se pare o decizie foarte gravă... ca să mă feresc de cuvântul "abuz".
Dacă aş vrea să fiu cu orice preţ "corect politic", ar trebui să spun că e treaba exclusiv a justiţiei, dar nu pot să nu remarc evoluţia paradoxală a acestui proces, şi un mecanism strâmb din perspectiva apărării individului şi a libertăţilor sale, a prezumţiei de nevinovăţie, acela în care acuzaţiile grave cu pedeapsă privativă de libertate aduse primarului au fost respinse de instanţă la judecata pe fond, respinse la recurs, dar acceptate la apel. Adică o singură instanţă dă o decizie foarte dură pentru cel în cauză, decizie care nu mai poate fi atacată...
P.S. La Congresul PNL din 2009, Cristian Anghel a fost al doilea, ca număr de voturi, între candidaţii pentru Biroul Central al PNL, după Varujan Vosganian.
Iată ce spune de exemplu un concurent politic local de la alt partid despre primarul Anghel.

4 comentarii:

Constantin spunea...

De la un timp partidul de guvernămînt a pornit la vînătoare de oameni politici,asta e evident,dar nici opoziția nu este unită în fața prigoanei portocalii,fiecare ”mustățește” și răsuflă a ușurare că a scăpat el.http://costymaximus.wordpress.com

Anonim spunea...

Iar te grabesti..iar scrii prostii..Oricum tovarasul primar nu ar mai fi putut participa la alegerile locale din 2012 asta pt ca legea iti interzice timp de doi ani daca ai fost condamnat...chiar daca va fi eliberat peste 6 luni ...tot nu va putea candida... si astfel nu va mai putea "vinde"spatiile verzi sau baga tiganii in case nationalizate cumparate cu sute de mii de euro din bani publici...

tiberiu2009 spunea...

Oare este posibi?

Stiti si Dumneavoastra ca ORICE este posibil.Intrebarea corecta este: Oare este corect?
Personal ,sunt convins ca primarul Anghel este o persoana cu mult mai corecta decat 90% din fruntasii politici.
Dar,cu totii stim: lumea politicii este un bordel.Nu poti fi 17 ani fecioara Maria intr-un bordel.
Lupta politica este dura si orice fruntas politic(inclusiv Dumneavoastra) este constient ca
riscul de a fi "condamnat politic" exista pentru fiecare om politic.Si, daca lasi garda jos, asta e.Eu sunt convins ca sunt zeci de mii de fruntasi politici mai incorecti si mai vinovati decat Anghel.Dar nu cred ca Anghel este nevinovat.Si nu este vorba de vina de a se fi nascut ci cred intradevar ca a gresit.

Liviu Jicman spunea...

@ anonim
Deci, chiar daca ar fi eliberat curand, tot nu mai poate candida in 2012, nu despre asta e vorba?