duminică, 7 martie 2010

Leapşa pentru liberali

Am citit şi primit leapşa cu concluziile post-congres de la Lilick. Este o provocare pentru toţi liberalii. Cred că de data asta este o leapşă care cere fapte de la noi liberalii, mai mult decât reacţii, fie ele şi în blogosferă.
Totuşi pentru că textul mi se pare o sinteză bună a situaţiei noatre după Congres, este cel mai bun prilej să pornesc de aici analiza mea după Congresul PNL, mai ales într-o zi de 8 Martie.
1. Dacă în postarea anterioară scriam că avem de ales dintre obiectivele propuse de cei doi candidaţi la Preşedinţia PNL, acum lucrurile sunt clare: obiectivul asumat de conducerea centrală a PNL este 30% la alegerile parlamentare.
2. Nu a fost timpul necesar sau conjunctura politică nu ne-a oferit răgazul de a organiza de jos în sus acest congres, de la filiale spre vârf, dar ar trebui să luăm partea bună a lucrurilor: Acum ştim cu toţii ţintele, iar la nivel local responsabilităţile pot fi adaptate ţelului comun. Astfel, eu consider că atâta vreme cât noul Birou Politic Central al PNL si-a stabilit un target pentru alegerile parlamentare, ar fi natural, dar şi necesar ca la nivel de filiale să fie asumat un obiectiv, poate acelaşi (30%) pentru alegerile locale. Având în vedere specificitatea şi diversitatea acestora, putem spune că rezultatul acestui scrutin este cel mai legat de strategia, capacităţile şi performanţa de la nivel local, deci o responsabilitate în acest sens este justificată. Despre importanţa alegerilor locale, nu cred că mai e nevoie să argumentez aici, este limpede că un rezultat slab la locale va face mult mai dificil un salt spectaculos la parlamentare în acelaşi an, fără să mai vorbim despre sistemul uninominal care îi face pe candidaţii la parlament să se îndrepte către teme de interes local, ori acestea sunt mai greu de susţinut a avea un partener în autoritatea locală. Ar fi şi mai frumos dacă stabilirea acestor obiective în fiecare filială s-ar face prin responsabilitatea acestora, nu prin impunere de la centru, fără să mai fie nevoie ulterior de intervenţia conducerii centrale pentru a tăia sau felicita la aflarea rezultatelor, lucrurile să se întâmple de la sine.
3. Mai avem de lucrat în deschiderea partidului pentru a implica cetăţenii la nivel sectorial în identificarea soluţiilor liberale, iar pentru asta extinderea comisiilor de specialitate este necesară, odată cu creşterea vizibilităţii lor.
Aş putea discuta în continuare despre mecanismele de desemnare a viitorilor candidaţi, pentru alegerile locale şi parlamentare, dar astea sunt deja doar instrumente pentru operaţionalizarea obiectivelor despre care avem timp (nu foarte mult) să vorbim în perioada următoare.

7 comentarii:

ADRIAN spunea...

Imi racesc tastatura de pomana pe blogurile lui MV si VV asa ca incerc si aici :)
Incercati sa-mi explicati de ce folositi cuvantul "obiective" cand acestea sunt cel mult unul, ca sa zic asa, si se leaga de o tinta optimista de procentaj electoral. Altfel,va rog mult sa-mi explicati ce anume se poate cuantifica in motiunea Antonescu astfel incat la urmatorul congres sa puteti sa trageti linie si sa spuneti: asta s-a indeplinit, asta nu s-a indeplinit. Sau, poate, s-a indeplinit intr-o masura oarecare. Numai asa s-ar putea vorbi de obiective. Altfel vorbim de cel mult "wishful thinking" cum spune americanul si de discursuri politice mobilizatoare si datatoare de false sperante.
Poate ca daca seful de 6 e in BPC o sa inceapa si filiala asta a PNL sa existe. Succes!

ADRIAN spunea...

PS: am scris studiul istoric ce a condus la clasarea conacului Golescu-Grant. Inteleg ca centrul de plasament a fost scos de acolo desi acea cladire a fost donata statului inainte de 1911 pentru a servi de casa de copii ... Rusinos si dezgustator as spune!

Liviu Jicman spunea...

Incerc niste raspunsuri punctuale:
Am preferat si eu scriu despre partea cea mai concreta din motiune, care contine o cifra, pentru ca ar fi alte chestiuni importante, dar sigur ca la final de manda analiza asupra atingerii lor ar putea fi diferita si subiectiva de la om la om. Altele, precum:
- "consacrarea PNL ca titular al dreptei romanesti", asta in traducerea mea ar insemna sa fim locul 1 intre partidele care se revendica de dreapta
- cresterea in incredere pe anumite zone (clasa de mijloc, mediul intelectual, marile orase)
- PNL liderul opozitiei parlamentare
- deschiderea partidului etc.
Revin, si eu prefer obiectivele foarte concret operationalizate in indicatori, asa ca de aceea m-am referit doar la unul singur (ca atare nu am folosit cuvantul obiective, ci obiectiv, pluralul l-am utilizat doar cand vorbeam despre obiectivele analizate de mine ale celor doi candidati, care erau ... doua, cate unul pentru fiecare :D)
Seful de la 6 a fost reales in functia de vicepresedinte, dar e de precizat ca nu a avut un mandat intreg, ci doar un an la dispozitie, a fost mai degraba o reconfirmare zic eu.
Multumim pt urare!

tiberiu2009 spunea...

"obiectivul asumat de conducerea centrală a PNL este 30% la alegerile parlamentare.'
Este prea mult spus "asumat". Eventual acesta este obiectivul dorit.
Iti asumi ceva atunci cand spui explicit care este pedeapsa daca nu realizezi ceea ce ai asumat.De nici unde nu rezulta explicit ce se intampla daca PNL nu obtine 30%.
Va jucati cu cuvintele.

Liviu Jicman spunea...

@ tiberiu2009
Discutia despre congres, motiuni s.a.m.d. este o chestiune in principa, de interes intern pentru cei din PNL, dar mi se pare necesar ca aceasta sa se faca transparent. Din aceasta perspectiva, eu nu am indoieli ca liberalii vor analiza mandatul conducerii in functie de atingerea sau nu a acestui rezultat. Am asistat la destul de multe congrese extraordinare in PNL in cei 10 ani si mai bine ai mei de politica liberala, iar astfel de analize au existat chiar si inainte de expirarea mandatului atunci cand se prefigura o ratare a obiectivului la termenul asumat (a se vedea presedintia domnului Valeriu Stoica in 2001 care isi propusese 20-25% in 2004 daca imi amintesc bine).

tiberiu2009 spunea...

Eu cred ca asuma inseamna a te antepronunta EXPLICIT asupra sanctiunii.Desigur ca analize se vor face.Dar nu e acelasi lucru.

Liviu Jicman spunea...

@ Tiberiu
Probabil, dar asta e o discutie care priveste mai degraba pe autorii motiunii decat pe cei care au votat un candidat sau altul in baza ei... eu vorbeam mai degraba din perspectiva generala PNL si a mea ca membru de partid dupa congres.