marți, 16 martie 2010

Echilibrul puterilor în Stat

O discuţie ce merita un cadru mult mai aşezat, serios şi neutru, discuţia despre revizuirea Constituţiei, este subiectul politic al zilei impus de Preşedinţie prin consultările care au început astăzi, din păcate pe fondul protestelor sindicale şi a cronicizării crizei economice. Eu zic că este poate cel mai nefericit moment, evident că acum altele sunt priorităţile oamenilor, dar în acelaşi timp cred că subiectul merita să beneficieze de atenţia publicului larg, şi chiar de implicarea lui (prin dezbateri, nu prin referendumuri simpliste).
Dar asta este situaţia dată şi trebuie să ne adaptăm.
Am observat că există o tentaţie generalizată ca prin propunerile de modificare să se strice echilibrul dintre puterile statului, în favoarea uneia sau alteia dintre acestea. Mai mult, şi mecanismele de cenzură reciprocă se vor diminuate, dacă de exemplu vom avea o singură cameră a legislativului. Dacă la susţinătorii republicii prezidenţiale, tentaţia spre autoritarism este evidentă, cred că misiunea noastră, a liberalilor este tocmai aceea de a consolida prin textul constituţional, la modul funcţional nu doar declarativ, o reală separaţie a puterilor în stat şi controlul reciproc dintre acestea.
Este esenţial, dacă nu dorim să avem derapaje, ca posibilitatea de cenzură între legislativ, executiv şi puterea judecătorească să funcţioneze în ambele sensuri. Dacă nu, vom avea în continuare hotărîri judecătoreşti care îşi stabilesc propiul regim administrativ peste capul guvernului, guverne (ca acesta) care dau ordonanţe prin care suspendă hotărîri judecătoreşti, majorităţi parlamentare ignorate la formarea executivului, iar actorii din statul nostru vor continua să funcţioneze schizofrenic urmând doar regulile de ei agreate.

2 comentarii:

Anonim spunea...

De echilibrul puterilor iti arde tie acum? Vezi ce faci cu echilibrul tau in PNL ca esti pe lista dar nu pe aia a lui Antonescu si nu te vad bine...

Liviu Jicman spunea...

@ anonim
Din punctul asta de vedere, intotdeauna am simtit mai degraba o stare de comfort generata de echilibrul meu in PNL, si nici acum nu ma simt altfel.