vineri, 19 martie 2010

După o lungă aşteptare...

În sfârşit a fost facut public noul proiect de Lege a Educaţiei.
După ce a fost prevestit cu surle şi trâmbiţe, după ce s-a tot anunţat lansarea lui în dezbatere, mereu amânată cu 2 zile, cu 3 zile, cu o săptămână, după ce a fost dezbătut în lipsă (fără să existe un text asumat de minister), ieri guvernul a venit în fine cu un document în dezbaterea publică.
Aici găsiţi
textul propus.
Cu siguranţă, educaţia nu reprezintă o prioritate pentru actualii guvernanţi.
Asta rezultă din subfinanţarea sistemului pentru anul în curs, sau din decizia de a reduce posturi, înainte să ştim de unde.
Educaţia nu reprezintă o urgenţă pentru aceiaşi guvernanţi.
Asta am înţeles şi din bâlbăielile şi amânările adoptării Legii Educaţiei. În 2009 s-a amânat din cauza certurilor dintre premierul Boc şi ministrul Andronescu. Apoi, textul pe care guvernul Boc şi-a asumat răspunderea a fost unul făcut pe picior, cu numeroase vicii de procedură, fapt care a condus la declararea lui neconstituţională şi implicit la amânarea aplicării legii.
Acum, noul ministru, deşi ne-a promis din ianuarie că vine cu un proiect, abia acum a reuşit să-l supună dezbaterii publice.
Cu toate astea şi în ciuda legii, guvernul preferă să accepte dezbaterea publică cu termen redus, două săptămâni în loc de o lună. De ce?
Singurul motiv credibil este dorinţa de a evita cu orice preţ dialogul, chiar dacă asta presupune asumarea răspunderii, încălcarea legii ş.a.m.d..
Chiar dacă putem descoperii unele intenţii bune în documentul propus, cum ar fi ideea de competiţie între şcoli, sau responsabilizarea comunităţiilor locale (imposibilă în acest moment în care primăriile sunt falite, şi care va aduce doar blocaje), acestea nu ar avea şansa de a fi aplicate corect şi real decât dacă împreună cu toate părţile implicate, studenţi, elevi, părinţi, profesori, partide politice, s-ar fi căutat cele mai bune soluţii de implementare.
Totuşi, guvernul se pare că preferă impunerea în locul dialogului.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Astept sa postezi si amendamentele liberale! Sunt sigur ca sunt. Chiar daca ar inseamn un proiect complet refacut.