sâmbătă, 13 februarie 2010

„Suntem conduşi de circa 10.000 de ticăloşi”

Continuând subiectul deschis ieri, despre condamnarea comunismului şi actualitatea sau nu a temei, azi aş vrea să fac referire la un interviu pentru Adevărul de domnul Marius Oprea.
E un semn bun că activitatea sa importantă, consecventă şi cu rezultate de la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului a început să fie mai mult urmărită de media, păcat însă că prilejul este zvonul privind schimbarea domnisie sale din fruntea instituţiei pe care a înfiinţat-o (în condiţiile în care deja s-a produs comasarea acesteia cu Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc).
Interviul este unul amplu, iar Marius Oprea pune în lumină mai multe din problemele cu care se luptă sau pe care încearcă să le scoată la lumină. Am ales totuşi două pasaje în care pot spune că îmi regăsesc propriile convingeri în proporţie de 100%:
"Atunci, de ce credeţi că sunt atât de numeroase vocile care evacuează chestiunea crimelor comunismului într-un registru minor? E o acţiune concertată?
Dacă ne uităm în Parlamentul României, în momentul de faţă, vom vedea acolo nu neapărat foşti membri marcanţi ai elitei comuniste, dar o largă majoritate de foşti membri ai Partidului Comunist. De pildă, am avut supriza în vremea Guvernului Năstase, luând de pe internet C.V.-urile celor din echipa guvernamentală, să constatăm că mai mult de jumătate din membri guvernului îşi începeau C.V.-ul din 1990.
De parcă erau adolescenţi. Asta pentru că există o anumită jenă de a discuta deschis despre ceea ce s-a petrecut înainte. Şi ei tot spun: „Eh, acum e criză, avem probleme, trebuie să privim către viitor, nu către trecut!" Da, dar acest trecut e apăsător! Atât timp cât nu facem această minimă operaţiune de exorcizare a acestui trecut, el ne va apăsa în continuare. Şi povara lui o vom duce cu noi
."

(...) referitor la CNSAS:
"Iuda este mai hulit decât cei care L-au judecat pe Iisus. Acest reflex creştin face ca şi în situaţia noastră, de pildă la CNSAS, atenţia opiniei publice să fie focalizată pe turnători şi mai puţin pe aceia care i-au pus să toarne. Aici cred că ar trebui modificată filosofia de acţiune a CNSAS. Am discutat asta în repatate rânduri cu ei şi legea le dă această posibilitate. Ar trebui să se concentreze în special pe fosta Securitate.
Au liste cu mii de ofiţeri de Securitate. De ce nu dau publicităţii aceste liste? În Germania s-a făcut acest lucru, în Polonia la fel. Nu să-i supună oprobiului public şi nici să dea date cu caracter personal. Să le dea numele şi locul unde au lucrat. Să ştiu şi eu dacă vecinul meu a fost securist sau nu. Eu, dacă aş avea aceste liste, mâine le-aş da drumul
."

Vă recomand interviul complet.

Niciun comentariu: