vineri, 12 februarie 2010

Opinie pertinentă despre condamnarea comunismului

Cred că subiectul condamnării comunismului, despărţirii definitive de acele vremuri şi de cei care le-au creat şi condus rămâne unul important, asta în ciuda unor comentarii maliţioase pe tema asta. Nu cred că lucrurile merg prost pentru că oamenii ar fi ales "lupta cu comuniştii, cu mineriadele etc." în locul soluţiilor anti-criză, a pensiilor ş.a.m.d.. Dimpotrivă, dacă am fi urmat coerent un drum prin care să ne despărţin de acest trecut, sunt sigur că am fi avut şi pensii mai corecte, şi corupţie mai puţină şi competenţe mai multe şi in mediul privat, dar mai ales în sectorul public. În schimb, pe timpul lui Băsescu România a condamnat comunismul doar din vorbe, n-a reuşit să iasă de sub influenţa securiştilor sau a secretarilor de partid, nu a reuşit să aibă o lege a lustraţiei, a dus în derizoriu activitatea CNSAS, a menţinut privilegiile susţinătorilor regimului, dar nu a reuşit să facă reparaţii pentru victimele acestuia (deţinuţi politici, proprietari deposedaţi de bunuri etc.).
Voi reveni pe tema asta în zilele următoare, dar pentru început, vă recomand un editorial al lui Andrei Pleşu pe care-l găsesc corect:
Condamnarea comunismului

3 comentarii:

Liviu spunea...

Atata vreme cat condamnarea comunismului s-a facut numai din gura, iar bietii 'condamnati' au ramas cu pensiile grase, evident ca totul e mascarada. Dl. Plesu vad ca e nitel scarbit si pe drept cuvant. Ma intreb insa daca acum cateva luni, cand il prefera pe Basescu altor candidati, nu stia toate lucrurile astea.

Cocosatul spunea...

Sa fim consecventi. In PNL nu au ce cauta BARONII si fostii securisti. Hai sa facem front comun: Sa-l inlaturam pe Morega, aici si acum, in timpul cel mai scurt posibil, definitiv si irevocabil. El deja are adeziunea data la PRM. Ce mai asteptam?
Antonescu confirma: LA BRASOV A FOST VOT anti-ORBAN, nu pro-morega!?!?
Invitat luni seara în studiourile Realităţii TV, preşedintele PNL, Crin Antonescu a recunoscut public ruptura intervenită în ultima perioadă între el şi prim-vicepreşedintele partidului, declarând că “e posibil ca Orban să nu mai rămână în echipa mea, pentru că între noi este o divergenţă în acest moment“. Aşadar, avem încă o dovadă că, în data de 30 ianuarie a.c., la Poiana Braşov, membrii Biroului Politic Central nu au votat în favoarea lui Dan Ilie Morega, ci împotriva lui Ludovic Orban.

Altfel spus, nu contează cât de comunist eşti, contează cine propune să fii demis

Liviu Jicman spunea...

N-am fost la sedinta asa ca nu vreau sa speculez, dar am indoieli ca ar fi asa. Spun asta gandidu-ma la istoricul acestui subiect.
In 2002 nu s-a votat impotriva lui Morega pentru ca era vot pro-Stolojan.
Apoi prin 2005, cand nu mai era apreciat Stolojan in PNL, au uitat sa faca un vot anti-Stolojan si anti-Morega.
In 2007 cans a pledat Tariceanu pentru sanctionarea lui Morega in contextul mega-scandalului de presa... nu s-a votat anti-Morega pentru ca probabil s-a votat anti-Tariceanu.
Iar acum, sa se fi votat pro-Morega pentru ca de fapt s-a votat anti-Orban.
Hmmm, prea multe coincidente, nu cred sa fie asta...