sâmbătă, 20 februarie 2010

Când dreapta e strâmbă...

Când dreapta e strâmbă şi schimonosită, bagă mâna în buzunarul alocaţiei copiilor ca să le fure alocaţia.
O fi măsură de criză, de economie la buget sau poate de încurajare a economiei private... nu ştim, dar am aflat că Guvernul condus de PDL, partidul de dreapta, vrea să elimine alocaţiile pentru copii care provind din familii bogate... câţi or fi aceştia în viziunea guvernaţilor e greu de spus. Iar asta să se facă eventual prin unificarea sumelor acordate pentru copii pe diferite criterii sociale, deci practic prin transformarea unui drept (alocaţia) într-un ajutor social de stat. Să fie asta o măsură de dreapta?
Eu cred că nu. Pe lângă o discrimare (care nu e pozitivă, pentru că nu primesc cei nevoiaşi ceva în plus, ci li se taie celor care au), o astfel de măsură aplicată nu ar putea avea decât efecte negative: ar descuraja creşterea copiilor "cu posibilităţi", în schimb ar încuraja natalitatea în familiile de săraci-lipiţi, eventual ca sursă de venit pentru părinţi. Vom reduce astfel sărăcia în rândul copiilor? Dimpotrivă, copii proveniţi din familii sărace vor fi mai mulţi.
Dar nu-i nimic, după ce copii din familii înstărite îşi vor pierde dreptul la alocaţie, când vor ajunge la şcoală vor trebui să tragă din greu ca să fie făcuţi pionieri, apoi nu vor fi acceptaţi în OTPDL... pardon UTC, apoi vor trebui să se orienteze ca să obţină un job pentru că nu vor fi acceptaţi oriunde din cauza dosarului şi originii nesănătoase. Şi astfel vom construi o generaţie nouă, de drepta pură.
Măsură în sine, chiar dacă loveşte în dreptul copiilor, este probabil puţin semnificativă pentru bugetul de stat, dar e foarte grăitoare, acum, în plină dezbatere şi rebranduire doctrinară, pentru viziunea de dreapta a PDL.
Cât despre PSD.... numai de bine!

Niciun comentariu: