luni, 1 februarie 2010

Beneficiile sistemului uninominal se opresc la graniţa politicii lui Hrebenciuc

Pentru că tot e la modă şi a fost relansată discuţia despre sistemul nostru uninominal şi neajunsurile lui, voi face câteva comentarii pe această temă, că de, tot ne face mai şi domnul Hrebenciuc agenda publică.
Personal cred că sistemul actual, aşa cum a fost legiferat în 2008 (uninominal proporţional), chiar dacă poate avea unele slăbiciuni, este un pas înainte.
Dezavantajele imputate acestuia, la o analiză mai atentă şi mai sinceră, nu provind în principal din cauza sistemului, ci din cauza modului cum a fost aplicat. Dacă am avut colegii desenate preferenţial pentru unul sau altul, fie prin preferinţele electorale predominante în favoarea unui partid, fie prin dimensiuni de la simplu la dublu de la un colegiu la altul din aceeaşi unitate administrativ teritorială, nu înseamnă că sistemul e prost. Iar dacă apoi pe colegiile "eligibile" au fost propuşi de partide aceeaşi candidaţi nedoriţi de public, care au ajuns şi în Parlament, nu e vina oamenilor şi nici a sistemului.
Înţelegerile interpartinice despre care vorbeşte domnul Hrebenciuc, dar şi mulţi alţii, au avantajat oameni din fiecare partid, şi nu au schimbat numărul final de locuri, de mandate obţinut de fiecare partid. Aşa că nici PNL nici vreun alt partid nu a avut de câştigat în urma acestor jocuri de culise, cel mult cei care le-au făcut personal, cum ar fi domnia sa.
Personal cred că, dacă am vrea să vedem efecte mai bune ale aplicării acestui sistem în ceea ce înseamnă selecţia parlamentarilor, se pot aplică două măsuri foarte simple şi care nu presupun modificarea sistemului:
- colegii egale, fără diferenţe de mii sau zeci de mii de electori de la unul la altul din acelaşi judeţ sau sector
- sistem transparent şi deschis de nominalizare a candidaţilor de către partide, probabil prin alegeri preliminarii la care să voteze oricare cetăţean rezident care doreşte, pentru desemnarea competitorilor uninominali
Dacă vom avea aceste două precondiţii, putem găsi avantajele chiar şi ale acestui criticat sistem. Despre pierzătorii de pe locul 1 vom putea spune că, deşi au fost pe acest loc, sunt sub media de încredere al partidului lor şi nu le vom mai plânge de milă, iar câştigătorii de pe locul 2 sau 3 vor fi fruntaşii partidelor lor la acelaşi capitol, dar asta doar dacă competiţia este echilibrată şi împărţeala de bună-credinţă.

Niciun comentariu: