marți, 23 februarie 2010

Apelul unor tineri liberali

Am aflat ieri după şedinţa BPC al PNL despre intenţia domnului Preşedinte Crin Antonescu de a prezenta o platformă, o moţiune cu viziunea domniei sale despre dezvoltarea PNL, dar şi cu propuneri concrete privind Statutul PNL. Aceasta ar urma să fie supusă analizei şi discuţiilor în cadrul PNL.
De aceea, împreună cu câţiva colegi am lansat o iniţiativă, în primul rând spre dezbatere, cu câteva propuneri privind Statutul PNL ce urmează să fie aprobat de Congresul din martie anul acesta. Sperăm să găsim susţinători, colegi care au aceleaşi convingeri ca şi noi, dar mai ales să fie un punct de plecare pentru identificarea celor mai bune formule.
Textul apelului îl găsiţi aici, iar dacă doriţi să susţineţi aceste propuneri puteţi semna petiţia aici.

Pe scurt, propunem:
1. Alegerea în sistem uninominal real (şi nu plurinominal cum s-a întâmplat la Congresul din 2009) a conducerii centrale a PNL
2. Includerea Preşedintelui TNL, ales uninominal de tineri, ca membru cu drepturi depline în Biroul Politic Central al PNL
3. O discuţie amplă în partid pentru ca în viitor să avem un sistem de alegeri preliminarii deschis pentru toţi cetăţenii pentru desemnare a candidaţilor pentru Parlament şi alegerea Preşedintelui PNL de către toţi membrii partidului.

Dar, pentru a afla exact despre ce este vorba, vă invit să citiţi textul complet al Apelului. Sperăm să găsim susţinere, dar şi deschidere pentru propunerile noastre.

14 comentarii:

internet.ro spunea...

Doresc sa fac Link Exchange Contact: contact@club-firme.ro YMess: inregistraredomeniunet

editm spunea...

Spiritul liberal care sustine libera initiativa si concurenta cred ca ar fi normal sa le avem in vedere. Ne vom face de cacao daca noi liberali vom reveni la liste, cand nici macar comunistii la congresul de sambata n-au mai votat liste ci oameni.

Paul-Sorin Tita spunea...

Nu ar strica sa va ganditi si la ceva de genul http://www.tita.ro/2010/02/polul-libertatilor
Altfel, ne cam ajungeti din urma si Romania va fi condusa de partide neocomuniste

COSTI spunea...

Liviu,

Cu speranta ca nu te vei supara si ca vei privi acest demers al meu ca o completare la "Apelul" tau, voi reda mai jos ceea ce am transmis pe e-mail unor lideri PNL, deputati/senatori, sperand ca, intr-un final, poate se va fi sesizat cineva (parerea mea e ca nu, dar, cine stie? )

Asadar:

Doamnelor, domnisoarelor si domnilor,
Stimati colegi si stimate colege din PNL,

Astazi a aparut asta:
http://www.petitieo nline.ro/ petitie/apel_ al_unor_tineri_ liberali- p21955051.html

Acum cateva zile a aparut si asta:
http://www.petitieo nline.ro/ petitie/scrisoar e_deschisa_ catre_presedinte le_pnl-p61655048.html

Pe langa aceste scrisori, pe langa diversele apeluri, pe langa multe alte comentarii, pe langa atitudini si reprosuri, un lucru este cert:

Depinde de cum o sa fie facuta LISTA- pentru ca am convingerea ca va fi o lista, indiferent de reactiile "opozantilor" la o asemenea idee -cine o sa fie pe ea si in ce procent o sa fie dorinta presedintelui Antonescu (adica, numai pe cine va fi dorit dansul o sa gasim pe lista aia sau……).
Si pentru ca sunt consecvent, o sa va rog sa ma scuzati ca reiau si aici o propunere pe care am mai
formulat-o pe unele bloguri liberale, precum si pe cel al d-lui presedinte Antonescu, cu privire la o potentiala solutie la Congres, pentru tinerii liberali, si nu numai.
As fi incantat daca i-ati da macar un pic de atentie!
Deci:

PROPUNERE – LISTA DESCHISA
“D-le Presedinte, nu sunt adeptul unei astfel de modalitati in care sa ne alegem conducerea centrala a partidului, o consider relativ nedemocratica si, cu siguranta, “inamicul” competitiei. TOTUSI, avand in vedere faptul ca o asemenea lista este propusa de catre dvs., am certitudinea ca o sa contina liberali adevarati, demni, fideli principiilor liberale, tineri si mai putin tineri, doamne si domni, corecti, integri si comunicativi. Propunerea pe care tin sa v-o supun atentiei este acea de a lasa lista deschisa, macar pentru 1-2 locuri, si sa cereti membrilor PNL sa se AUTOPROPUNA, functie de autoevaluarea fiecaruia, dvs. fiind cel ce veti fi ales intr-un final. Fac aceasta propunere pentru ca observ multi membri de partid care au fel de fel de sugestii, de critici, de laude, de…, de…., fata de activitatea dvs. si a conducerii PNL. Haideti sa vedem cine crede ca poate face parte dintr-o asemenea echipa de conducere, pe ce motive si cu ce obiectiv. E doar o propunere si rog a fi tratata ca atare. Cu stima..”

si O INTREBARE : IN FILIALE, dupa Congres, o luam de la capat cu alegerile. Pe lista? Hmmmm

Va multumesc pentru atentie!
Cu stima,

Deceneu spunea...

Faceti si voi motiunea "Fara motiune"
S-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca sunteti majoritari si sa luati toate locurile din conducerea PNL.

Liviu Jicman spunea...

@ editm
Cam asa e. Pe langa atmosfera din interiorul partidului, si pragmatic riscam sa ne fure Ponta tocmai ce a castigat Crin in toamna.
@ Paul-Sorin Tita
Multumesc pentru recomandare
@ Costi
Nu ma supar, ci iti multumesc.
Principiul este corect, depinde cum aplici proportile, dar nu stiu cate sanse de preluare a idei sunt.
Legat de propunerea ta, cred ca de fapt e diferentierea intre cei alesi ca sa reprezinte partidul si cei desemnati (numiti) sa asigure consultanta, expertiza, credibilitate etc.
@ Deceneu
Multumesc pentru propunere. Cred ca e o idee cu larga sustinere, asa ca eu prefer sa nu o propunem ca nu vrem sa luam locul nimanui. Serios vorbind, o dezbatere ampla despre deschiderea partidelor si implementarea propunerii acestea ar trebui sa fie realista in epoca noastra.

Dan MASCA spunea...

Liviu,
de ce nu este ales uninominal si seful PNL ?
De ce nu este clarificata si problema curentelor prin Statut ?

Noi ne risipim pe tot felul de idei, desi lucrurile sunt mai simple decit par.

www.altguv.ro este de la congresul din 2005 pe net si mai jos ai extras partea referitoare la curente din interiorul PNL. Aceasta este o propunere serioasa in care dai clar cum suna statutul de la a la z.


Curentele

Articolul 15

Curentele exprima diversitatea sensibilitatilor politice, istorice, filozofice si sociale care insufletesc viata politicaromaneasca si care compun Partidul. Ele contribuie la imbogatirea dezbaterii democratice si intelectuale si la reprezentarea unui numar cat mai mare de Romance si Romani in cadrul Partidului. Curentele respecta procedurile democratice si garanteaza unitatea Partidului.

Pentru a fi recunoscut ca si Curent, acesta trebuie sa prezinte Congresului partidului o declaratie de principii care defineste orientarile sale politice.Acest document este supus votului Congresului in urma unei dezbateri.

Articolul 16

Un Curent poate fi considerat constituit incepand cu momentul in care declaratia sa de principii este sustinutade un numar minim de 10 parlamentari ai Partidului reprezentand cel putini 10 federatii ale Partidului, si a obtinut cel putin 10% din sufragiile exprimate in Congres. Un parlamentar nu poate sustinedecat un singur Curent.

Articolul 17

Curentele se administreazain mod liber respectand statutul Partidului. Ele isi prezinta candidatii pentru Biroul Politic.

Cu ocazia fiecarui Congres sau a unui Consiliu National, un Curent poate supune votului o motiune politica. Aceasta motiune, transmisa Biroului politic cucel putin opt zile inaintea examinarii sale, este dezbatuta si votata.

Articolul 18

Curentele beneficiazade mijloace materiale pentru functionare. Bugetul atribuit Curentelor de catre Partid nu poate safie superior unui procent de 30% din valoarea subventiilor de la bugetul de stat.

Fiecare Curent dispune :

de o dotatie fixa anuala, fixata de catre Biroul Politic la propunerea Trezorierului.

De o dotatie proportionala numarului de sufragii primite cu ocazia Congresului, a carui volum este fixat de catre Biroul Politic pe o duratade 3 ani.

Utilizarea acestor dotatii ale Curentelor este libera. Gestiunea lor este asigurata de catre trezorierul Partidului printr-un cont special al contului Partidului. Bugetul Curentelor include ansamblul mijloacelor materiale puse la dispozitia lor.

Liviu Jicman spunea...

@ Dan Masca
Presedintele PNL chiar e ales uninominal, problema ar fi la ceilalti din conducere.
Propunerea o cunosc, eu sustin sa avem un sistem cat mai deschis publicului larg in luarea deciziilor si desemnarea lidershipului, dar ar fi de luat in calcul si niste mecanisme de responsabilizare in functie de rezultate si competitivitate (mai ales prin filiale).

Dan MASCA spunea...

Liviu Jicman
ma refeream de toti membrii PNL.
si nu prin delegati aranjati si cosmetizati.

Liviu Jicman spunea...

@ Dan Masca
Am inteles, asta era si una dintre propunerile noastre pentru viitor macar pentru functia de presedinte. In conditiile in care reprezentarea fortelor, filialelor, curentelor din partid in conducerea centrala se justifica si are rost sa avem criterii si norme de reprezentare diferentiate, pentru alegerea presedintelui cred ca este aplicabila propunerea.

COSTI spunea...

"Un slogan de-al nostru spunea: “Prin noi insine”…Desigur, utilizarea lui aici ii poate diminua din semnificatii…
In mod natural, dar pornind chiar si de la notiunea de liberalism, inclin catre votul adresat persoanei.
Sincer, regret enorm insistenta domnului Antonescu in aceasta privinta. E ceva ce nu se potriveste in declaratiile domniei sale, mai vechi sau mai recente, cu aceasta pozitie. Fara a insista pe strania coincidenta a aparitiei simultane a acestei idei atat la noi cat si la PSD, nu inteleg cum presedintele nostru revine cu o formula introdusa de dl Stolojan. Formula respinsa ulterior si scoasa din statut sub conducerea dlui Tariceanu.
Daca initial puteam sa pun in balanta cele doua variante, asa cum faceti si dv acum, din momentul in care dl Antonescu ne-a oferit acea justificare din care citati, parerea mea s-a cristalizat: aceasta motivare a propunerii este fie facuta pentru cei ce nu au avut niciun contact cu viata politica, fie ca e facuta…pentru a ne oferi noua, membrilor de rand, o astfel de justificare. Care, eventual, sa ofere sustinatorilor domniei sale un “cap de pod”, in ideea de a argumenta, cu un cat de mic succes, o propunere aflata evident la limita democratiei interne.
Am fost mereu un sustinator al dlui Antonescu. Discursurile domniei sale, pe care le-am urmarit de la balconul salii de Plen, mi-au trezit mereu o multitudine de emotii. Si speranta.
Din pacate, de aceasta data, sunt total dezamagit.
Observam ca de mult prea multe ori legile, sau regulile, sau judecatile, se fac cu ochii asupra unei anumite persoane, sau grup, ori asupra unei anumite situatii, din dorinta de a obtine un rezultat imediat, conform cu propriile asteptari, chiar cu ignorarea efectelor perverse ce atunci cand nu sunt evidente, sunt macar intuite si percepute ca fiind un factor favorizant al unui risc viitor. De multe ori se uita de principiul de la care se pleaca si care, in final, trebuie servit.
As putea intelege demersul respectiv. As putea intelege poate chiar necesitatea lui. Dar asta ar insemna sa accept, ca si cei din PD-L (si nu numai), ideea liderului providential, a tatucului care le stie pe toate si care e singurul capabil sa ia deciziile cele mai potrivite pentru cei ce-l urmeaza. Si cu asta nu pot sa fiu de acord, nici macar atunci cand acel lider se numeste Crin Antonescu. Pentru ca apoi nu mi-ar mai ramane decat sa ma intreb cand va urma sa ma transform din sustinator in supus.
E adevarat, argumentul scrutinului parlamentar din 2008 pe care presedintele nostru ni-l ofera este tare puternic! E atat de puternic si mare incat n-am ce face si-l vad asemenea unui cal troian, pe care ni-l lasa in fata cetatii, a gandurilor, judecatii noastre.

COSTI spunea...

Dar pot sa revin cu o intrebare: dar inainte nu am avut alegeri parlamentare pe liste? A fost clasa politica mai buna, mai curata? Poate doar tupeul sa fi fost mai mic in unele cazuri, in rest…
Mai mult de atat, sa nu uitam ca PNL a mai avut alegeri pe liste, impuse de dl Stolojan. Ce s-a intamplat, stim. Oare au fost promovati mai multi tineri, au iesit la suprafata mai multi oameni valorosi? Eu pot afirma cu tarie ca nu. Motivul e evident si dl Antonescu il ignora cu buna-stiinta, din dorinta de a ajunge la concluzia urmarita. Listele ce rezulta nu pot reflecta decat compozitia anui cerc dominant de la nivelul respectiv.
Orice lider incearca, in mod absolut natural, sa se inconjoare de oamenii “sai”, de persoane pe care se bizuie. Se considera (sau se foloseste drept motivare), faptul ca acestia ii impartasesc ideile si modul de actiune. Se vorbeste de incredere.
Judecand asa, ideea isi gaseste justificarea.
Insa alegerile pe lista nu vor incuraja promovarea elementelor de valoare. Da, probabil ca dl Antonescu chiar isi doreste sa procedeze astfel, dar revin la experienta deja traita. Nu de altii, ci de noi. In toti acei ani in care s-a mers pe varianta votului pe lista, jumatate din oamenii de valoare (evident, e o aproximare grosiera si impinsa la limita), care nu se aflau in sfera de influenta a taberei castigatoare au fost trecuti in umbra. Sa nu uitam ca lista e facuta de seful echipei (in cel mai bun caz in colaborare cu un nucleu apropiat liderului). In mod inevitabil, multi oameni capabili vor fi lasati pe dinafara, pentru ca vor fi din cealalta “tabara”.
In opinia mea, acesta este cel mai mare risc pe care acest sistem de alegeri il genereaza: aparitia si accentuarea gruparilor. Organizatia, la orice nivel, va tinde sa se scindeze in cel putin 2 astfel de grupuri. E greu de crezut ca o persoana din alt grup, in afara celui castigator, va fi folosit sau promovat. Expertiza acestuia va fi pierduta.

COSTI spunea...

Chiar daca dl Antonescu, in buna sa intentie, o va face, cati altii ii vor urma exemplul? Cu cat distanta (organizationala) fata de centru va fi mai mare, cu atat tendintele de polarizare vor fi mai puternice.
Prin urmare, chiar daca inteleg nevoia presedintelui (in general)de a avea in jur lui oameni de incredere, ma opun si sper sa o faceti la randul dumneavoastra, acestei propuneri. Ea va slabi organizatiile, va crea grupuri si grupulete si mai rau, va izola unele personalitati si oameni capabili. Liderului ii va fi mai comod, dar partidul va pierde. Cum ar putea sa foloseasca o astfel de abordare partidului? Pai numai sa ne gandim la un exemplu simplu: 3 liste, propuse prima de dl Antonescu, a doua de dl Tariceanu, iar a treia de dl Orban (puneti dumneavoastra orice nume marcante doriti). Indiferent cine va castiga, partidul va avea de pierdut experienta si expertiza celorlalti doi. Ne permitem asta? Doar pentru a-i oferi presedintelui ce va fi ales o incredere mai mare in sansele sale de a-si implementa politica? Cred ca e un pret prea mare pe care PNL-ul ar trebui sa-l plateasca, oricare ar fi numele listei invingatoare. Oare ce se petrece acum cu PSD-ul nu va da fiori? Sau noi am ajuns intr-un palat de clestar, unde nu ploua si nu bate vantul si eu nu stiu asta?
A renunta la votul individual e ca si cum am fi de acord cu desfiintarea concursurilor pentru un post, in schimbul deciziei unui factor de conducere. Da, o pot face daca sunt patronul. Atunci, pot introduce factorul subiectiv fara grija. Dar la nivelul unui partid, factorul arbitrar ar trebui sa fie cat mai redus. Cei ce conduc partidul trebuie sa fie reprezentantii PARTIDULUI, nu ai UNUI GRUP din acesta.
Indiferent de cat de mare ar fi dorinta actualului presedinte de reformare, ea nu trebuie sa se infaptuiasca prin limitarea drepturilor noastre statutare. Nu pot fi de acord ca eu, un membru al partidului, sa renunt, partial, la judecata si la modul meu de apreciere, in favoarea celor facute de un conducator al unui grup. Nu vreau sa renunt, pe jumatate, la ceea ce consider eu ca reprezinta un drept statutar: acela de a alege si de a fi ales. In mod direct. Fara intermediari. Justificarea falsa cu promovarea celor capabili nu imi poate oferi motivatia cedarii drepturilor mele.
Trecerea la votul pe liste este periculoasa si nedemocratica. Factorul de reglare reprezentat de vot, va fi in mare masura gripat. Caci “filtrul” listei, chiar daca acum este gandit de presedintele partidului ca factor de control benefic, cu siguranta la un moment dat va degenera si se va transforma in opusul sau.

Imi pare rau sa vad, chiar si macar pe aceasta pagina, plasati pe pozitii opuse, doi oameni de valoare, ce au reusit “prin ei insisi”. Si care au iesit cu adevarat “la lumina” atunci cand votul pe liste a fost scos din statut.

In final, va rog din nou sa nu uitati ca cedarea unui centimetru de democratie conduce cu cel putin acel centimetru in directia autoritarismului si a bunului plac. Asta ne dorim in PNL?"


Este comentariul unui coleg din filiala mea, Florin C., pe blogul Cristinei Pocora

Ce spoi Liviu?

Liviu Jicman spunea...

@ Costi
Pai... ce sa spun?
Citisem acest comentariu (lung) pe blogul Cristinei :D, nu inteleg care e pana la urma argumentul cu alegerile din 2008...
In rest, sigur ca sunt o parte din intrebarile pe care si le pun multi in legatura cu aceasta propunere, de asta am si lansat initiativa respectiva.