joi, 28 ianuarie 2010

Despre Congresul PNL, prime consideraţii

Despre preconizatul Congres al PNL şi mai ales despre noutăţile pe care acesta le-ar putea aduce din punct de vedere instituţional în PNL cred că este important să avem o dezbatere vie în cadrul partidului. La acest moment nu s-a creionat o variantă sau alta de statut sau mai bine zis de modificare a acestuia, aşa că mă voi referi doar la ideile lansate pe piaţă, însă voi reveni cu o analiză mai detaliată în momentul când avem o variantă concretă pusă în discuţie.
Mai întâi, despre propunerea care am auzit că circulă, privind alegerea conducerii centrale pe bază de listă a Preşedintelui ales, cred că ar fi o decizie complet greşită şi exact împotriva curentului (din partid şi din societate). Tocmai PNL, care, după plecarea lui Theodor Stolojan s-a delimitat de această practică în repetate rânduri, ar da dovadă de incoerenţă revenind la acest sistem, deci măsură ar fi mai compromiţătoare pentru noi decât pentru alte partide. În al doilea rând, aceasta reprezintă o ameninţare şi pentru liderul PNL, Crin Antonescu, mai bine zis pentru credibilitatea domniei sale, ştiut fiind faptul că unul din gesturile simbolice importante pe care domnia sa le-a făcut în PNL (cel puţin din perspectiva mea) a fost tocmai faptul că a refuzat să participe şi să candideze chiar la congresul în care s-a adoptat această formulă, în 2002. Între timp avem vot uninominal şi cred că tocmai în această direcţie liderii PNL trebuie să se exerseze.
O altă temă, la care mă voi referi mai puţin acum, este cea a alegerilor preliminarii sau a unui sistem de implicare a tuturor membrilor PNL în alegerea conducerii centrale. Pentru că nu am toate datele mă voi limita să spun că este o idee bună, care însă trebuie aplicată cu grijă astfel ca să nu o decredibilizăm, aşa cum a reuşit PSD-ul lui Adrian Năstase în 2004 cu alegerile preliminarii.
Cred cu convingere că la această idee trebuie să ne gândim ca o soluţie mai ales pe viitor, în desemnarea viitorilor candidaţi la alegerile locale şi parlamentare, iar sistemul să nu implice doar membrii PNL cu carnet, ci să fie deschis tuturor simpatuzanţilor noştri care doresc să se exprime.

Niciun comentariu: