vineri, 29 ianuarie 2010

Conservatorii nasc alianţe social-liberale

Domnul Dan Voiculescu a adresat o scrisoare deschisă către liderii opoziţiei, adresându-se şi domnului Crin Antonescu, dar şi "colegilor liberali".
În mod normal probabil că nu m-aş preocupa să-i răspund sau să comentez spusele domnului Voiculescu, ale cărui acţiuni politice captează atenţia publicului cam până la piciorul broaştei, dar astăzi voi face o excepţie. Astăzi e o zi specială, pentru că are loc la Curtea de Apel Bucureşti audierea lui Dan Voiculescu şi a verişoarei sale, Paraschiva Silaghi, în dosarul privind colaborarea cu Securitatea, aşa că poate dacă dezbate problemele opoziţiei, mai uită şi domnia sa de necazuri.

Probabil că, preocupându-se ca analist politic de destinele PSD şi PNL, domnul Voiculescu încearcă să uite eşecul prelungit cu partidul său PUR - PC, care nu a reuşit de atâţia şi atâţia ani să depăşească vreodată pragul electoral, în ciuda eforturilor mediatice. Căci doar uitând nu ar realiza domnia sa că într-o alianţă social-liberală, presupunând că aceasta s-ar naşte, tocmai conservatorii nu ar avea loc (din punct de vedere doctrinar).
Mai întâi, ce rost ar avea o alianţă social-liberală în care să pui la grămadă viziuni şi abordări diametral opuse, care să nu aibă nicio coerenţă ideologică şi să nu poată genera un program politic coerent? E normal ca opoziţia să se lupte ca să blocheze abuzuile de putere, incompetenţa, nepăsarea sau prostia guvernanţilor, dar dacă PDL nu reuşeşte să se decidă asupra unei linii coerente de program, asta nu ne dă nouă liberalilor, o justificare să renunţăm la linia noastră doctrinară şi la reprezentarea cetăţenilor români care vor să aleagă DREAPTA.
Acum, la început de ciclu electoral, e limpede că datoria noastră este să convingem populaţia că soluţiile liberale pot pune România pe drumul cel mai bun, că PNL poate fi alegerea corectă şi că PNL are obiectivul de a câştiga alegerile viitoare pentru a aplica propriul său program de guvernare.
Nu cred că ar putea exista în partid vreo dezbatere asupra idei lansate de domnul Voiculescu, dar chiar dacă s-ar întâmpla să vină cuiva să susţină un astfel de proiect năstruşnic, cu siguranţă că eu voi ştii ce să fac, sau mai bine zis pe cine să NU votez la preconizatul Congres al PNL.

Niciun comentariu: