joi, 7 ianuarie 2010

Un comentariu relevant

Consecutivele citate de pe blogul domnului Cristian Preda date la buletinele de stiri în ultimele zile m-au făcut curios, aşa că am făcut o vizită (nu sugerez că ar fi prima mea lectură a acestui blog, unde am găsit unele analize interesante) să vad personal şi necenzurat ce mai scrie domnia sa pe blog.
Mai întâi am văzut că ne anunţa participarea la emisiunea "Ora de foc" la "o dezbatere pe tema modernizării partidelor din România" - aici domnul Preda se pare că a fost de un optimism debordant, bineînţeles că 90% din emisiune a fost despre Elena Udrea şi apariţiile sale în presa străină, despre Traian Băsescu, despre Emil Boc şi alţi PDL-işti de frunte, discuţiile despre instituţii, principii şi mecanisme au rămas un vis. Dar asta e mai puţin important.

Mai important este că domnul Preda încearccă să lanseze o dezbatere de fond, dar este preluat doar cu exemplele picante, deşi o dezbatere serioasă ar fi nu doar interesantă, ci şi foarte importantă pentru societate şi ar privi toate partidele, ba chiar şi reglementarea legislativă privind partidele în general. Am selectat şi eu un alt citat de pe acelaşi blog al lui Cristian Preda, pe care îmi permit să-l consider mai relevant decât cele deja mediatizate:

"Am văzut că dl Ioan Oltean nu crede în modernizarea PDL pentru că eu aș folosi, pentru a mă exprima, blogul, și nu o ședință de partid. Cu calm și fără nici o ironie, îi semnalez domnului Ioan Oltean că viziunea la care subscrie dumnealui este una de secol 19. Doar atunci partidele erau închise între patru pereți și discutau doar în cercuri restrânse (întrucât erau și foarte mici, numeric vorbind). Oligarhizarea partidelor, observată mai întâi la finele secolului al XIX-lea, a pornit tocmai de la acest fenomen de izolare a lor în relația cu societatea. "

Cred că este o teză de analizat în oricare partid serios, de la care putem pleca o discuţie serioasă, şi nu o lamentare perpetuă cu privire la nepăsarea oamenilor în faţa politicii.

Niciun comentariu: