duminică, 20 decembrie 2009

Reformă în educaţie cu frâna de mână trasă

Un lucru rar la Partidul Democrat Liberal, vineri a avut loc un vot pentru persoanele nominalizate pentru a ocupa portofolii ministeriale în noul guvern. Chiar dacă a fost câte un singur pentru o funcţie, propunerile fiind făcute de Emil Boc, chiar dacă nu au putut exista propuneri alternative şi chiar dacă nu a fost respins nimeni, dacă privim optimist putem spune că este un început în toate. Şi pentru că, în ciuda circumstanţelor, susţinerea nu a fost egală pentru toţi nominalizaţii, cred că merită să ne uităm cu atenţie la una dintre nominalizări, cea care a găsit cea mai slabă susţinere în cadrul partidului, fiind doar la 2-3 voturi de respingere:
Este vorba de domnul Cătălin Croitoru, propus pentru Ministerul Educaţiei.
Această propunere mi se pare chiar mai tristă decât celelalte, multe din ele criticabile. Degeaba a PDL şi candidatul susţinut de acest partid insistat cu mesaje privind reforma în educaţie, degeaba s-au făcut comitete şi comisii cu persoane respectabile din domeniu, degeaba a existat o nominalizare în formula de sacrificiu Liviu Negoiţă, nominalizare care a primit destule aprecieri în presă şi nu numai - mă refer la Daniel Funeriu, alegerea finală a fost pentru Cătălin Croitoru. Un personaj vechi, implicat în sistem şi cunoscut publicului ca lider sindical, trecut prin mai multe partide şi ajuns actualmente în PDL. Nu vreau să lipsesc pe nimeni de prezumţia de bună credinţă, însă îmi este foarte greu să cred că tocmai o persoană care s-a remarcat prin lupta la orice încercare de modificare al status-qoului în învăţământ, cineva care reprezintă însuşi blocajele din sistem poate fi motorul de reformă a educaţiei.
Din păcate, după experienţa Ecaterina Andronescu, avem o propunere care va intra - din punctul meu de vedere - în aceeaşi categorie: reformă cu frâna de mână trasă.
În urma unei interpelări primite chiar aici pe blog, am citit cu interes un articol grăitor cu câteva date statistice despre învăţământul superior. Vi-l recomand, îl găsiţi aici.
Citez câteva date, pe scurt:
- un sfert din profesorii universitari au peste 70 de ani
- Media de vârstă în învăţământul superior din România: 52 de ani
- în top Universitatea Politehnică Bucureşti, cu rector Ecaterina Andronescu (116) şi Universitatea de Medicină si Farmacie (115, reprezentând 60%)

2 comentarii:

Anonim spunea...

Liviu, cu toata stima pentru activitatea de cercetare si in mediul academic (mai ales de peste hotare) al domnului Funeriu, din ceea ce a tradat televizorul si aparitiile publice ale acestuia de cand a aparut brusc in atentia noastra, nu imi inspira mai multa incredere.

Un exemplu: stii serialul Doctor House?

De ce nu l-ai pune pe acel personaj in postul de manager al spitalului?

Aceeasi intrebare se poate traduce si in cazul Funeriu.

Iar legat de Croitoru... uita-te in postul meu pe tema asta ca sa vezi ce il recomanda... :)

Liviu Jicman spunea...

Nu banuiam ca se mai schimba ceva atunci cand am scris acest comentariu, nu cred ca Daniel Funeriu va fi vreo lumina pentru educatie, cred insa ca, macar ca semnal, Catalin Croitoru era exact inversul a ceea ce e nevoie.
De asemenea, nu am intuit ca telefoanele de la Traian Basescu au venit dupa votul din cadrul partidului, credeam ca se va limita la cele dinaintea votului.