luni, 14 decembrie 2009

Aniversare Radu Beligan

Astăzi marele actor Radu Beligan împlineşte 91 ani. Cred că cel mai potrivit este să ne amintim de rolurile excelent interpretate, devenite de referinţă:


Şi o ocazie în plus să ne amintim de Caragiale, a cărui actualitate nu reuşim să o depăşim.

5 comentarii:

ADRIAN spunea...

vad ca sunt cel mai asiduu comentator (aproape singurul) al acestui blog :)
E un gest frumos de a-i ura maestrului sanatate deplina.
Profit ca sa va adresez o intrebare pe care am mai pus-o si la care n-am primit raspuns.
Daca Maestrul Beligan ar fi sanatos si deplin lucid in urmatorul an academic credeti ca ar fi interesant pentru studentii UNATC sa tina un curs acolo? Caci, dupa parerea dnei Gorghiu, varsta l-ar descalifica pe maestru si i-ar interzice statutul de profesor. E o chestiune ce tine de educatie si de aceea am insistat cu aceasta tema. Cele bune, A

Liviu Jicman spunea...

Cred ca va referiti la cazul general al profesorilor universitari care au depasit o anumita varsta, iar raspunsul meu e valabil si pentru cazul domnului Beligan si pentru cazul general.
Exista posibilitati tehnice pentru ca anumite personalitati remarcabile penru un anumit domeniu sa poata tine prelegeri sau cursuri in calitate de profesor asociat sau alte variante asemanatoare de colaborare cu o institutie de invatamant superior. Incadrarea ca profesor universitar inseamna mai mult, ca timp, efort si tip de activitate decat sustinerea unor cursuri, si tind sa cred ca e mai bine sa fie asa decat alternativa ca o persoana care a depasit o anumita varsta sa fie incadrati "cu norma intreaga" ca profesor universitar. Nu cred ca Radu Beligan ar putea sustine in fiecare saptamana un curs, sa evalueze studentii si eventual sa evalueze, din postura de sef de catedra, si celelalte cadre didactice, si toate acestea sa le faca cu succes. Ar putea sustine cu siguranta o serie de prelegeri pentru studentii de la UNATC. Si, ar mai fi ceva. Cu toata admiratia si respectul pentru monstrii sacrii ai teatrului si filmului romanesc, ei au avut si sanse de afirmare in sistemul centralizat, au fost promovati "la tot poporu" prin reteaua de cinematografe si prin televiziune, fara sa fie concurati de oferta straina si avand sansa de a fi singurele vedete adevarate ale fostului regim. Pentru tanara generatie sansele de afirmare au fost limitate, si cred ca este nevoie sa acordam si celor care au crescut in umbra acestor personalitati sanse de a deveni lideri autentici ai societatii, daca au calitatile necesare, chiar daca nu se bucura de notorietatea celor din generatia anterioara.

ADRIAN spunea...

Atunci e ok insa trebuie precizat acest lucru; nu stiu daca statistica invocata de mine era limpede in acest sens.
Pe de alta parte iata aici profesori daca exista unele indoieli referitoare la lipsa de capacitate profesionala legata de varsta :
http://209.85.229.132/search?q=cache:3z5FhfWtQMIJ:nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/2008
http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2007/index.html
http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2009/index.html
http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2005/index.html

Asta ar fi asa, la prima strigare. Parcurgeti postarea doamnei Gorghiu cu aceast tema caci poate fi interesant aspectul in sanul partidului atunci cand se dezbate educatia.

ADRIAN spunea...

http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2005/index.html
http://nobelprize.org/nobel_prizes/economics/laureates/2009/index.html
http://nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2007/index.html

Prima trimitere era la laureatii din 2008 pentru fizica. Nu stiu de ce nu au fost copiate linkurile complete ...

ADRIAN spunea...

economie - laureati 2005 sau 2009 iar medicina laureati 2007
se pare ca nu poti copia aici un link complet, imi pare rau