joi, 3 decembrie 2009

2004: moştenirea lui Iliescu

Am vrut să fac o mică incursiune în timp, cu ocazia altor alegeri prezidenţiale din România. Îmi amintesc atmosfera şi dezbaterile de la toate cursele pentru funcţia de Preşedinte de după 1990, am memoria acelor vremuri. Dar cred că este interesant să lecturăm analizele acelor vremuri acum, la rece, când nu trăim pe viu acele momente şi putem privi detaşat, ba chiar să ne raportăm la situaţii comparabile.
Am găsit un editorial publicat în Formula As de Dan Pavel, care este nu doar interesant, dar din păcate poate fi actual, punând nişte întrebări încă valabile.
Găsiţi editorialul - forma completă pe care vi-o recomand, dar din care din motive de spaţiu voi cita doar un fragment aici - la acest link:
moştenirea lui Iliescu
Iată finalul analizei:
Nastase si Basescu au aceeasi origine politica, au fost selectati de aceeasi persoana si acelasi serviciu de cadre, fac parte din aceeasi familie politica internationala socialista, iar eu indraznesc sa afirm ca relatia lor din trecut cu Securitatea s-ar putea sa fie la fel de tulbure. Cu toate acestea, anumiti pseudocruciati intelectuali si politici forteaza constiinta publica sa opteze doar pentru unul din cei doi, considerand ca restul voturilor ar fi "aruncate la cos". Probabil ca ei nu cunosc Constitutia si legile tarii, care arata ca mai exista un al doilea tur al alegerilor prezidentiale, in care nu se mai pierde nici un vot. Din punctul meu de vedere, strict personal, nu ma simt reprezentat nici de Nastase, nici de Basescu. Voi participa la primul tur al alegerilor, iar daca alesul meu nu va ajunge in turul al doilea, nu voi vota. Am procedat la fel si in 2000, cand alegerea intre Iliescu si Tudor mi s-a parut o nonoptiune si nu am votat. Nu imi este greu sa cred ca milioane de concetateni se afla in aceeasi situatie. Oricata notorietate ar avea cei doi, de oricata simpatie s-ar bucura din partea sustinatorilor celor doua partide socialiste sau social-democrate, ei nu pot reprezenta optiunile largi ale romanilor. Oricare dintre ei va ajunge presedinte, nu este greu de anticipat ca asta se va intampla prin adunarea celui mai mic numar posibil de voturi. Va fi un presedinte nereprezentativ. Macar Iliescu sau Constantinescu au beneficiat de sustinerea unor majoritati consistente, fiind considerati ca reprezentativi pentru majoritatile (relative sau absolute) care s-au format atunci. Pentru mine, cei doi sunt nereprezentativi, si din cauza faptului ca duc o campanie negativa, in care indaratul intelectualului cu diploma universitara se ascunde "baiatul de cartier". Cand asisti la confruntarea dintre cele doua echipe de campanie, parca vezi un concurs de televiziune intre doua formatii de hip-hop sau de manelisti. Aceasta este mostenirea lui Iliescu.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Daca Dan Pavel scrie asemenea bazaconii fiind incapabil sa distinga rosu de albastru, atunci trebuie sa acceptam ca in Romania nu mai exista vreo urma de decenta politica. In proprietatea lui Ion Iliescu se afla de ani de zile conducatorii PNL in frunte cu Dl Crin Antonescu. Folosesc termenul "Dl" intr-un sens foarte larg. Este extrem de greu pentru unii sa inteleaga ca PSD este doar o extensie a PCR, partid care a coordonat jefuirea Romaniei si care a incercat sa o mentina in sfera Rusiei. Falserul si super-megalomanul Dinu Patriciu, prieten apropiat a lui Ion Iliescu, este nociv natiunii si PNL-ului. Se pare ca este o stare de abulie avansata in acest partid fara busola.
Nick A Nazari
penazari@gmail.com

Anonim spunea...

Poti sa inlocuiesti cuvantul "Nastase" cu "Geoana" linistit si textul se va aplica intocmai.
Deci...