vineri, 13 noiembrie 2009

Marioneta cu mai mulţi păpuşari

Dacă punem cap la cap declaraţiile liderilor PSD pe tema vizitei deconspirate a lui Mircea Geoană la Moscova, nu mai este nevoie de vreun comentariu suplimentar: este clară deruta generată de descoperirea rufelor murdare din ograda vârfului lor de înaintare:

Viorel Hrebenciuc: "Nici vorba, nu a avut loc nici o vizita. Gusa se agita cu astea. Mi se pare o intoxicare de campanie. Am primit o invitatie de la Presedintele Senatului, cu o saptamana doua in urma. Si i-am spus ca vorbim dupa alegeri, prin ianuarie februarie".

Cozmin Gusa, consilierul candidatului PSD: "Geoana la Moscova? Daca ar fi sa-ti raspund scurt, nu. Nu stiu. Si vizita pe care am facut-o eu la Moscova si asta la Washington mi le-am facut singur, pe baza relatiilor personale. Nu stiu, dar iti promit ca verific. La Moscova m-am vazut cu multa lume, dar dintre cei care sunt citabili vorbim de liderul grupului parlamentar al partidului Rusia Justa, partid de centru stanga. Am discutat lucruri de relationare cu caracter privat, deocamdata. N-are legatura cu PSD."

Cristian Diaconescu: "Domnul Geoana, in calitate de presedinte al Senatului a contactat Ministerul de Externe, precizandu-ne ca e vorba de o vizita informala, neoficiala, si am pus la dispozitie un dosar de vizita, adica o evaluare a statului a relatiilor bilaterale intre Romania si Federatia Rusa. Nu stiu cu cine s-a intalnit, tocmai pentru ca este o vizita neoficiala, insitutiile statului nu se intereseaza in ceea ce priveste programul, agenda, nivelul de intalniri. Fiind domnul Geoana atat presedintele senatului cat si membru CSAT in acel moment, era datoria MAE sa asigure aceasta baza de informatii. (...) Era normal sa-i asiguram un dosar normal de contacte, cu atat mai mult cu cat era si intr-o perioada apropiata de evenimentele de la inceputul lunii aprilie din Republica Moldova".

Personal nu sunt atât de surpins de apropierea lui Mircea Geoană de cercuri ruseşti -asta o intuiam -, cât am fost surprins de declaraţia fostului ministru de externe, care ne spune că a pregătit un dosar lui Mircea Geoană pentru vizita sa privată în Rusia. Sigur că oricine e liber să viziteze ca turist ce ţară vrea, sigur că relaţiile oficiale cu Rusia sunt importante, dar a amesteca cele două şi a spune că era musai ca pentru vizite private MAE să pregătească dosar nu mi se pare logic, chiar dacă nu-s un expert al relaţiilor internaţionale.

A doua contradicţie este următoarea: dacă acceptăm ideea ca MAE să facă un dosar pentru vizita privată unui demnitar, la fel de logic mi s-ar părea ca acesta să facă un raport post-vizită, ceea ce e limpede că nu s-a făcut nici măcar pe care verbală către colegul său de la MAE.


Văzusem această caricatură şi eram tentat să cred că cel mai mare risc cu Geoană preşedinte care ne paşte este unul cunoscut: ca el să fie marioaneta cuiva care a mai condus România. Ar fi rău, dar previzibil. Iată că, odată cu acest scandal e posibil ca păpuşarul să fie unul mult mai obscur şi total necunoscut.
Poate că avem noroc însă şi, trase în multiple direcţii de păpuşari multipli, sforile vor ceda în timp util până la alegeri şi electorii vor putea vedea adevărul despre această marionetă inertă.
P.S. Poate că dacă o televiziune va asigura un decor care să mascheze sforile care-l susţin, Mircea Geoană ar accepta şi o dezbatere televizată.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Daca nu reprezinta niciun risc vizita, de ce sa te chinui sa o ascunzi si sa o negi (declaratia lu Hrebe)?

Ca Geoana are sforicele legate de maini si picioare o stim cu totii! Unde se duc sforicele... asta o stim doar partial...

Dar nu cred ca Geoana a fost vreodata o alternativa reala la Base. De fapt nu e o alternativa. Este un alt rau. Atat!

hai la REVOLUTIE spunea...

Sistemul nesimtit tine Romania in criza!
Sistemul nesimtit vrea sa fure alegerile!
Sistemul nesimtit pariaza pe indiferenta ta!
Sistemul nesimtit te vrea nesimtitor la ceea ce se intampla!
Arata-le ce simti!
Arata-le ca ai bun-simt!
Hai la Revolutie!
Inscrie-te in blogosfera bunului-simt si cheama-i si pe ai tai…
www.hailarevolutie.ro

Anonim spunea...

Geoana este cel care-i va da lui Basescu mutarea in plic, iar lui Florea-Nfloritul ii va termina "cariera" politica oadata cu pierderea alegerilor de catre acesta.
Cat priveste participarea la o confruntare face2face, Geoana este cel care a cerut acest lucru de nenumarate ori, dar ceea ce nu vor sa inteleaga DISPERATII este ca Mircea Geoana nu este PD-L-ul lui Basescu sa raspunda cu YES MASTER si sa vina la prima cerere a ipocritului.
Crin poate s-o faca, el este trimis de Patriciu oriunde, doar acesta ii tine sforile cu care este facut sa danseze.