luni, 12 octombrie 2009

Fără ofiţeri acoperiţi în presă - iniţiativa Cotidianul

O iniţiativă foarte importantă pentru curăţirea spaţiului public românesc, care însă nu pleacă de la o idee nouă, ci a mai fost vehiculată în repetate rânduri, fără a găsi însă vreo concretizare, a fost lansată de Cotidianul:
Interdicţia ofiţerilor acoperiţi de a lucra în mass-media.

Deşi este vorba despre o problemă foarte gravă a societăţii noastre, care duce la manipulare, dezinformare şi viciere a discursului public, soluţia este una foarte la îndemână din punct de vedere tehnic: o lege care să interzică ofiţerilor acoperiţi de a se afla pe ştatul de plată a unui ziar, televiziuni, radio ş.a.m.d. Aceasta ar închide gura apărătorilor status-quo-ului actual, pentru că nu duce la deconspirarea ofiţerilor activi prin nominalizarea lor, ci obligă doar la retragerea în linişte a acestora din presă.

Totuşi nimeni deocamdată nu s-a încumetat să ducă la final această iniţiativă. Rămâne de văzut ce va însemna această campania a Cotidianului, dacă va presa pentru elaborarea şi trecerea prin Parlament a acestei iniţiative sau se va limita la o declaraţie de bune intenţii.

Aş mai adăuga că, la fel de neceesar ar fi ca în textul unei astfel de proiect de lege ar trebui, alături de jurnalişti, să fie menţionaţi şi politicienii.

Niciun comentariu: