sâmbătă, 17 octombrie 2009

Candidaţi pentru 2014

Am primit o leapşa de la Răzvan Pop, cu o întrebare care circulă intens în blogosfera politică zilele astea: Care vor fi principalii candidaţi la Preşedinţia României în 2014? şi adiacent: Care vor fi participanţii la cursă din partea principalelor partide?

Mai întâi, o presupunere a mea de la care plec: Având în vedere că alegerile din 2014 vor fi după o serie de alegeri locale şi parlamentare (cel târziu în 2013), eu plec de la premisa că, în ciuda stabilităţii aparente a principalelor partide politice parlamentare, în anii următori va avea loc o reaşezare a spectrului politic, eventual începând cu formarea uneia sau mai mltora formaţiuni politice noi, dar şi prin dispariţia unuia dintre actorii principali, în condiţiile actiualei crize politice şi economice. Îmi doresc ca peste 5 ani să avem un partid de dreapta care să fie chiar de dreapta şi un partid de stângă care să fie chiar de stânga, iar acestea să fie principalele forţe politice, dar păstrând un sistem de reprezentare proporţională a tuturor în Parlament. Sigur că eu sper ca unul dintre aceste două partide să fie PNL, cred că asta ar fi benefic nu dor pentru liberali, dar şi pentru democraţia noastră. Închei aici această paranteză mai lungă, prin care motivez faptul că voi nominaliza candidaţii anului 2014 fără să-i asociez cu partidele actuale.

Deci, candidaţi favoriţi de la dreapta la stânga:
Crin Antonescu, sper candidat la un al doilea mandat, Călin Popescu Tăriceanu, Cristian Diaconescu, Adrian Năstase care are şansa să repună mâna pe PSD după aceste prezidenţiale, Sorin Oprescu. Ordinea nu este neapărat a şanselor, am pornit de la candidaţi de dreaptza în convingeri mergând spre stânga extremă (Oprescu).
Sunt sigur că nu vor mai fi atunci de luat în calcul: Mircea Geoană, Traian Băsescu.

Lansez mai departe provocarea către:
atitudini ,
Narcis Afrăsinei, Cornel Pieptea.

Niciun comentariu: