miercuri, 28 octombrie 2009

C'o'stea nu se face primăvară dar fără C'o'stea ar putea creşte pensia pentru 10.000 de oameni

De ce s-a hipermediatizar numirea noului Consiliu de Administraţie al BNR, în schimb n-a ajuns mai nimic la publicul larg despre conducerea Eximbank?
Un răspuns de bun-simţ ar fi că BNR face politica monetară naţională şi are un rol foarte important de coordonare a întregului sistem financiar-bancar românesc.
Un alt răspuns de bun-simţ ar fi că Eximbank are o cotă de piaţă de sub 1% (deşi este 100% de stat şi finanţată de la buget).
Din păcate, niciunul dintre aceste răspunsuri de bun-simţ nu este cel real. Fac o construcţie logică: Dacă atunci când a fost nominalizat Bogdan Olteanu la BNR (nu ca şef, ci în CA), o droaie de comentarii au încercat să arate că domnia sa şi-a asigurat un post călduţ şi bineplătit, atunci aceste comentarii ar fi trebuit să fie însutite în condiţiile în care Directorul Eximbank Ionuţ Costea are o indemnizaţie mai mare decât Guvernatorul BNR!!! 900 de MILIOANE DE LEI PE LUNĂ!!! (sau cum bine zicea Mircea Badea cândva, nu pe Lună, ci pe planeta Pământ, în România, dar în FIECARE LUNĂ).
Prin ce s-a remarcat acest personaj ca să conducă Eximbank şi, mai ales, ca să aibă un contract de mandat total preferenţial, arbitrar şi abuziv??? Doar pentru că este cumnatul lui Geoană, pentru că este la fel de incolor profesional precum este Geoană incolor politic, şi pentru că este ineficient în funcţia pe care o ocupă.
Surpriză: dacă sute de psd-işti au fost scoşi din administraţie (din fericire) odată cu părăsirea guvernării, iată că unul numit politic de către fostul PSD-ist şef al AVAS rămâne pe o funcţie colosal de bănoasă. De ce oare? Are pile oare la guvernarea Boc sau o fi chiar miezul ei? Mă documentez şi încerc să vin mâine cu posibile răspunsuri.
PS: Iată şi explicaţia titlului pe care l-am ales la acest articol: Dacă facem un calcul aproximativ o să vedem că, în condiţiile marii creşteri a pensiilor din această toamnă de 2%, din salariul pe o singură lună a cumantului de Geoană s-ar putea acoperi creşterea pensiilor a nu mai puţin de ..... 10.000 (zece mii) de pensionari.

Un comentariu:

Roberto Dietrich spunea...

Eu niciodata nu am putut sa inteleg ce se intampla la Eximbank.
E o banca foarte dubioasa din mai multe puncte de vedere. Daca ar fi sa ne luam doar dupa angajarile care se fac acolo, asta ca sa nu mai vorbesc despre salariile care exista in aceasta banca.Cred ca si portarul castiga 5000 de lei acolo.
Totul este tinut secret si nu rasufla nimic.Foarte multe suspiciuni planeaza asupra Eximbank si poate odata izbucnit acest scandal vom reusi sa aflam mai multe detalii.