joi, 10 septembrie 2009

Pseudo-alternativa Geoană

Spuneam mai devreme că vă propun să analizăm cine sunt cu adevărat câţiva dintre candidaţii la funcţia de Preşedinte al României. Voi începe cu Mircea Geoană, din mai multe motive.
Unele obiective:
  • este reprezentantul (pentru că ar fi greu să spunem "liderul") partidului cu cele mai multe voturi primite la ultimele scrutinuri
  • este co-preşedintele coaliţiei aflate la guvernare şi, atenţie!, cel puţin formal este singurul dintre cei doi co-preşedinţi ai Coaliţiei PSD-PDL care participă la aceste alegeri (celălalt fiind Emil Boc, care nu şi-a anunţat inteţia de a candida)
  • este cotat de mulţi cu şanse a intra în tutul II alături de preşedintele în funcţie

Altele subiective:

  • este vehement împotriva lui Traian Băsescu în declaraţii, dar susţine în acţiunea politică guvernul negociat de acesta
  • este "o pradă uşoară" pentru Traian Băsescu în turul II: acesta din urmă are ascendentul moral în faţa lui Geoană (l-a zdrobit la alegerile din 2004 pentru Primăria Capitalei), Geoană are dezavantajul că nu poate aduna voturile celorlalţi în turul II (de exemplu voturile de dreapta ale liberalilor) şi faptul că nu e credibil ca adversar al lui Băsescu

Deşi pozează în adeversar al lui Traian Băsescu, Geoană este al doilea naş al guvernului actual şi al coaliţiei anti-natură cum zic unii, sau a coaliţiei vechiului FSN, cum zic alţii, printre care mă număr şi eu. Nu numai asta îl aseamănă din păcate pe Mircea Geonă cu Traian Băsescu.

Dacă actualul preşedinte se confruntă cu numeroase scandaluri, mai ales de dată recentă, care implică membrii ai familiei lui ăn afaceri dubioase (averea fiicei mai mari, fostul angajament al fiicei mai mici la LUXTEN în perioada mandatului de primar al tatălui său şi, mai nou, afacerile dubioase ale fratelui), şi Mircea Geoană se poate lăuda cu o familie foarte prosperă prin afaceri de mare succes, cunoscute în mediile informate, dar mai puţin mediatizate deocamdată.

Primul şi cel mai de succes de departe membru al clanului Geonă este Mircea-Ionuţ Costea, vărul prin alianţă al lui Micea Geoană. "Vărul Costea" a ocupat, în perioada 1996-2000 funcţiile de secretar de stat şi mai apoi de secretar general adjunct în Min isterul Finanţelor. Astfel, în anul 1998, conform unui raport al Curţii de Conturi realizat la finele acelui an, vărul Costea a păgubit bugetul de stat cu peste 15 milioane mărci germane. În urma unei lansări de obligaţiuni în valută a statului român, una dintre cele două bănci selctate a fost Deutsche Bank. Numai că, deşi Deutsche Bank ceruse o dobanda intre 7,035 si 7,235 %, Ionut Costea a oferit 7,75%. "Fără a ţine cont de oferta firmei, contractul de subscripţie incheiat la data de 13 iunie 1997 a fost semnat de secretarul de stat Mircea Costea pentru o dobândă de 7,75% (exclusiv cheltuielile de tranzacţie)" se precizează în raportul Curţii de Conturi. De asemenea, se mai afirmă în raport că oferta a fost modificată unilateral de către Mircea Ionuţ Costea, singurul semnatar al contractului de împrumut. Împrumutul fiind contractat pe cinci ani, paguba totală se ridică la 15,45 milioane de mărci germane.

Iar acesta este doar cel mai spectaculos tun al personajului amintit, cum s-ar spune, doar vârful aisbergului. Vom continua şi cu alte afaceri de succes ale clanului Geoană.

Niciun comentariu: