duminică, 9 august 2009

Fotbalul, autostrada şi turiştii

Zilele trecute ascultam reacţii şi comentarii la un post tv de sport despre calificările echipelor româneşti în preliminarile cupelor europene. Printre altele, am remarcat punctul de vedere al finanţatorului echipei F.C. Vaslui, Adrian Porumboiu, mai mult, chiar am aflat o informaţie în plus.
Astfel, domnul Porumboiu deplângea lipsa de sprijin pentru fotbal din partea autorităţilor, dar nu asta e remarcabil, ci una dintre solicitările sale. Pe lângă problema stadioanelor care nu sunt construite sau asumate pentru dezvoltare de către autorităţile locale, pe lângă lipsa facilităţilor pentru cei care investesc în sport, patronul F.C. Vaslui cerea o autostradă care să lege Vasluiul de Iaşi. Ce legătură are asta cu fotbalul? Simplu: printre criteriile de omologare a stadioanelor pentru cupele europene se numără şi accesul la un aeroport, iar asta înseamnă fie existenţa aeroportului în localitatea respectivă, fie ca aeroportul cel mai apropiat să fie legat de localitate printr-o autostradă. Şi iată cum revenim la veşnica problemă: infrastructura.
Fără autostradă, degeaba investeşte cineva în stadion sau echipă, meciurile nu se pot ţine acolo, asta înseamnă mai puţini bani din bilete şiu publicitate, şi bineînţeles un interes mai mic chiar pentru competiţie, la ce bun să joci în cupele europene pe un stadion la sute de kilometri depărtare.
Să mai zicem şi despre turism şi sutele sau miile de suporteri străini care ne-ar putea vizita ţara? E de prisos, mai bine facem o reclamă cu cel mai mare fotbalist român ca să atragem turişti în România...

Niciun comentariu: