luni, 27 iulie 2009

Ţuţea despre Eminescu

Eminescu, despre care Iorga spune că-i expresia integrală a naţiunii române, iar Blaga că reprezintă "ideea platonică de român", e românul absolut. L-am definit eu: sumă lirică de voievozi.

3 comentarii:

Lavinia spunea...

Liviu, te rog doar un lucru: lasati-l in pace pe Tutea, lasati-l in pace pe Eminescu, renuntati si la numele Bratienilor, sunt oameni mult prea mari pentru a mai fi inclusi, fie si sub forma de citate, in oala mitocaniei politice de la noi !
Nu este nicio aluzie la adresa ta, cred ca tu pastrezi decenta si spiritul liberal adevarat, dar aveti prea multe de corectat in propria ograda si e pacat ca unii dintre voi terfelesc in atatea moduri liberalismul autentic.
Sunteti mult prea des perceputi ca un partid arogant, indepartat de problemele reale ale tarii, cu pretentii de rafinament si de diferentiere fata de populismul demagogic pd-l/psd, dar vai, v-ati indepartat tocmai de acel filon istoric ce v-a facut...diferiti si moderni in fiecare epoca!
E o critica venita din dezamagire, nu din dorinta de a iesi in fatza si poate nici macar din speranta de a mai schimba ceva.
Citesc in continuare studiile si cartile liberale ca sa incerc sa inteleg anumite lucruri, pentru ca a fi liberal nu inseamna doar a avea un carnet de partid. Multi din reprezentantii liberali de azi s-au indepartat mult prea mult de toate aceste valori.
Tot cu aceeasi prietenie,
Lavinia

Liviu Jicman spunea...

Buna, Lavinia!
Am citit părerea ta crtică însă, şi cu voia ta, îmi iau libertatea de a scrie în continuare pe blog ceea ce eu consider a fi de împărtăţit cu alţii, pentru simplu fapt că acesta este un blog personal.
Sigur, eu îmi asum apartenenţa la un partid, în cazul meu la PNL, ba chiar activismul în cadrul lui, dar asta nu înseamnă că nu pot avea propriile opinii, despre care să scriu pe blog.
De asemenea, probabil că de cele mai multe ori se întâmplă să am păreri asemănătoare cu ale altor colegi din PNL, sau cu poziţia oficială a PNL pe o anumită temă, altfel probabil că nu aş mai fi în acest partid, însă se ântâmplă adesea şi să am opinii separate. Un exemplu recent chiar de săptămâna asta ar putea fi chiar dezbaterea în jurul Universităţii Spiru Haret, unde eu cred că mai degrabă problema este la ministru.
De altfel nici Eminescu, nici Ţuţea nu se autodifeniesc ca fiind liberali, cel din urmă mai degrabă ca un om de dreapta, aşa că nu asta m-a făcut să fac referiri la ei sau la alţii.
Pe de altă parte, sunt la fel de convins că nu toţi liberalii sunt şi PNL-işti cu carnet de partid, aşa cum nici toţi aderenţii la PNL nu sunt liberali pur-sânge. Rămâne ca misiunea a acelora care cred cu adevărat în principiile liberale să reuşească să le impună şi în partid şi în afara lui, dar asta nu e o misiune uşoară: trebuie să convingi şi să fii convingător, trebuie să demonstrezi prin puterea exemplului, trebuie să te dedici s.a.m.d.
În concluzie, accept în continuare fiecare punct de vedere critic, aşa cum se vede acesta este un blog necenzurat, însă îmi asum şi eu să exprim liber punctele MELE de vedere.

Lavinia spunea...

Ceea ce am folosit eu in primul paragraf este doar un procedeu literar, o versiune metaforic-pamfletara a sentimentului pe care mi l-a cauzat antiteza dintre discutiile udro-basesciene-s.a.din politica noastra si profunzimea unor ganditori, indiferent de orientarea lor politica.
Dupa cum stii exista mai multe modalitati si stiluri de exprimare a unor opinii (fie alegorice, fie pur pragmatice), iar acestea sunt tot un semn al exprimarii libere si PERSONALE.
Atat am dorit sa precizez pentru ca nu am avut nicio clipa intentia de a-ti "cere" - la propriu - ce sa scrii si cum sa scrii pe propriul tau blog. Sper ca s-a inteles nuanta comentariului meu, in rest imi sustin parerile la fel de liber ca tine si respect mereu opiniile celorlalti pentru ca daca n-as face asta ar insemna ca eu insami as incalca esenta liberalismului despre care am tot vorbit.
Si pentru ca am ajuns in acest punct al discutiei, cred ca ar fi mai potrivit pentru PNL, ca partid, ca institutie sa se preocupe mai mult de definirea porpriilor orientari si a programelor liberale pe care ar vrea sa se bazeze in viitor decat sa gandeasca strict electoral pentru ca si aici liberalismul international cunoaste mai multe faze sau tipologii - exista chiar o discutie asupra necesitatii reinnoirii conceptiei liberale avand in vedere asimilarea unor puncte la origine liberale in sistemul de gandire social-democrat.
Dar asta e o alta problema pe care mi-ar placea sa o abordezi in comentariile tale viitoare. Interesante sunt si conceptiile lui Ludwig von Mises, le-as comenta, asa cum as discuta orice idee liberala si nu numai, dar nu intr-o sedinta de partid:)); cu alta ocazie, asta apropo de activism.
O conceptie clara si unitara (aici nu se exclud diferentele interne de opinie) ar ajuta mai mult partidul si implicit tara asta decat coborarea constanta la nivelul "rivalilor" politici. Deciziile pe termen scurt esueaza intotdeauna pe termen lung.