miercuri, 15 iulie 2009

Statutul PDL, călcat în picioare de preşedintele partidului

Unele afirmaţii ale politicienilor sau ale comentatorilor devin atât de banale prin repetare încât autorii lor uită să le mai argumenteze. Iată un exemplu:
"În PDL, deciziile nu se iau în forurile partidului, conform prevederilor statutare, ci partidul este condus din altă parte, respectiv de Traian Băsescu."
O astfel de afirmaţie, deşi repetată mereu, este negată cu hotărîre de toţi reprezentanţii PDL.
Studiu de caz: numirea noului Ministru al Tineretului şi Sportului.
Conform declaraţiilor tuturor liderilor PDL, subiectul Monica Iacob-Ridzi nu a fost discutat la ultima şedinţă a forului de conducere naţional al PDL. Cu toate acestea, la numai o oră după anunţul demisiei doamnei Ridzi, Emil Boc face o nominalizare care este trimisă la Cotroceni şi, în aceeaşi seară, noul ministru depunde jurământul.
Să vedem ce spune statutul PDL (sursa: statutul publicat pe site-ul oficial al PDL):
art 16. lit. c:
"Candidaturile pentru functiile in Guvern si autoritati ale administratiei publice centrale Art. 149. (1) Atunci cand partidul poate numi primul-ministrul sau/si ministrii, BPN face propuneri care sunt aprobate de CDN si sunt aprobate de CNC prin vot secret. (2) Pentru aceste functii nu pot candida decat militantii care au o vechime de cel putin 3 ani in partid, o activitate ca militant de cel putin 2 ani, recunoscuta ca atare de SRUMGC al BPN. Art. 150. (1) Pentru functiile din cadrul ministerelor si celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale, pentru care partidul este indreptatit sa desemneze candidati, BPN face propuneri pe functii, catre CDN care le aproba. (2) Pentru aceste functii nu pot candida decat acei militanti care au o vechime de cel putin 2 ani in partid, o activitate ca militant de cel putin 1 an, recunoscuta ca atare de SRUMGC al BPN. "
Trecând peste exprimarea putin nefericită, aflăm că un for de conducere face propunerea care trebuie validată, prin vot secret, de alte două instanţe interne. Când s-au întâmplat toate acestea?!?
Statutul PDL a fost ignorat deplin chiar de preşedintele acestuia, sau, în cel mai bun caz, liderii PDL ne-au minţit pe toţi cu seninătate după şedinţa de luni. Uni vor spune că este bucătăria lor internă şi că îi priveşte cum ăşi desemnează miniştrii, dacă decide partidul, Emil Boc sau Traian Băsescu. Nimic mai fals. Statutul unui partid este act de interes public, iar dacă un partid nu mai respectă aceste reguli pe care singur şi le decide, el devine un grup de interese nelegitime, aşa cum ar spune domnul preşedinte. Mai mult, conform putem deduce că partidul funcţionează după alte reguli decât cele validate public, caz în care, conform legii partidelor politice:
"Art. 26.(1) In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice. (2) In termen de 15 zile de la inregistrarea cererii Ministerului Public, Tribunalul Bucuresti se va pronunta asupra acesteia".
Concluzii?

Niciun comentariu: