marți, 28 iulie 2009

O viziune prezidenţială pentru educaţie

Ce vrem de la educaţia din România?
Este o întrebare care mi-a revenit în minte odată cu scandalul acreditărilor la facultăţile din cadrul Univ. "Spiru Haret". Apropo, eu n-am aflat încă nimic despre concluziile comisiei de ancheta a Ministerului pe această temă. Deşi suntem în plină perioadă de înscrieri la facultate, ba chiar pe sfârşitul acesteia, comisia se pare că nu se grăbeşte deloc, probabil doresc să fie cât mai riguroşi.
Dar, revenind, oare nu ar fi timpul să avem o dezbatere serioasă despre ce dorim să obţinem de la educaţia românească? Cum spunea chiar Preşedintele, vrem filosofi sau tinichigii? Vrem învăţământ de stat de înaltă calitate şi investim pe măsură de la buget pentru asta, sau asgurăm doar un minim standard şi aştemptăm în completare resurse private (ale elevilor, studenţilor, ale companiilor, ale instituţiilor de învăţământ privat etc.)?
Sunt sigur că înainte de a ne lansa în dezbateri tehnice ar trebui să convenim principiile, iar acestea să fie decise consultând cetăţenii, nu doar factorii de decizie implicaţi, chiar dacă includem în această din urmă categorie şi profesorii.
Poate că viitoarea campanie prezidenţială ar putea fi un spaţiu de dezbatere şi pe această temă, candidaţii să aibă o viziune pentru educaţie, mai ales în condiţiile de agendă limitată de Constituţie a programului prezidenţial. Poate tocmai rolul de arbitru ar permite Preşedintelui României să susţină o viziune, fără ca această să se traducă într-o abordare guvernamentală, parlamentară sau sindicală, ci dimpotrivă, să stabilească ţinte mai înalte care să fie atinse doar cu implicarea fiecărui element din sistem.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Bravo domnule este intradevar ceea ce ne dorim si noi studentii de la bugetul facultatilor de stat...am fi vesnic multumitit de o asemenea gandirea ideea este ca dumneavoastra sunteti politician si aveti o parere,avem insa nevoie de oamenii din comisie sa gandeasca exact ca si dumneavoastra dar pana atunci va felicit cu respect