joi, 18 iunie 2009

ce vedem la tv - astăzi, ce nu ar trebui să facă o televiziune publică

Seara trecută am urmărit o emisiune care mi-a captat atenţia nu pentru că ar fi fost interesantă, că s-ar fi spus adevăruri sau informaţii, ci pentru că era o demonstraţie de lipsă de deontologie, neprofesionalism şi slugărnicie politică. În general nu obişnuiesc să vizionez personaje care îmi displac doar de dragul de a le critica a doua zi, însă de data aceasta nu am schimbat canalul dintr-un motiv important: era programul televiziunii publice. Adică aia plătită din banii fiecăruia dintre noi, fie că vrem, fie că nu vrem, fie că o urmărim sau nu. Culmea este că această motivaţie negativă m-a făcut să urmaresc de data aceasta TVR, ceea ce nu mi se întîmplă de obicei la acea oră din seară, fapt care, alături de cotele de audienţă, spune multe despre atractivitatea programelor.... Dar să revenim la subiect.

Aseară s-a difuzat în transmisiune directă emisiunea "TVR - Repere şi valori". Sigur, o ediţie specială, neîncadrată în grila clasică de program. Aşa cum am încercat să deduc, pare-se că tema emisiunii era propunerea legislativă privind radioul si televiziunea publice iniţiat de Raluca Turcan. Ceea ce era stupefiant, era atmosfera nu de dezbatere, ci de inchiziţie. Toţi cei prezenţi, cu excepţia lui Liviu Mihaiu care a îmbrăcat haina neutralităţii, aveau o singură opinie, de fapt, o certitudine: proiectul e prost. Pentru că nici în emisiune nu s-a insistat, nu o intru nici eu pe fond. Discuţia s-a învârtit în jurul cozii, înfierând cu mânie proletară iniţiatorul, desigur absent. Desigur, deontologia nu-i stânjenea pe cei prezenţi să atace o persoană absentă. Iar acuzele erau de tipul "dar de ce tocmai doamna Turcan a iniţiat proiectul, care are doar 32 de ani"?!?

Dar să ajung şi la elementul cel mai jenant al emisiunii: moderatorul. Jenant absolut din punct de vedere profesional, al cruntului conflict de interese în care se afla, dar şi al prestaţiei jalnice. Sorin Burtea, căci despre el este vorba, care este membru în Consiliul de Administraţie al TVR, era moderatorul unei emisiuni în care se critica faptul că se modifică componenţa consiliului, tocmai în ceea ce priveşte poziţia sa. O postură plină de obiectivitate.... care i-a permis şi să modifice după bunul plac, probabil cu aprobabrea domnului Sassu, grila TVR pentru a ne băga pe gât această emisiune, în care îşi apăra, pe banii noştri, funcţia sa.

Desigur, domnul Burtea, a considerat că este cel mai în măsură să preia problema, deşi nimic nu-l recomandă: nici pregătirea, nici talentul, şi, după cum subliniam, nici conflictul de interese grav în care se afla. Poate doar emisiunea ratată care nu a mai apucat să se difuzeze pe post în 25 decembrie 1989, intitulată sugestiv: "Puternica mobilizare pentru îndeplinirea exemplară a planului pe luna decembrie şi pe întregul an." A recuperat acum.

Mai multe despre domnia sa citiţi şi aici.

Din păcate, această emisiune de toată jena, vine în contextul în care PSD, prin conducerea de partid, darb şi prin vechii comunişti sau securişti rămaşi de gardă, controlează aproape totul în TVR. A se vedea scandalul de dată recentă, privind presiunile politice făcute la departamentul ştiri, citiţi aici.

Salut şi comentariul domnului Costi Rogozanu pe aceeaşi temă, de pe blogul personal.


Concluzia mea: Sorin Burtea este de ieri în incompatibilitate şi trebuie să demisioneze din funcţia de angajat al TVR, pentru că a ales să-şi apere punctul de vedere politic în direct.

P.S. Măine o să scriu şi despre ce am văzut de bine la TV, din fericire mai sunt şi astfel de exemple.... dar la alt post bineînţeles.

Niciun comentariu: