miercuri, 20 mai 2009

Dacă mă votezi, scapi de mine!

Două declaraţii, pe care le-aş clasa într-un registru asemănător, s-au produs în această săptămână, la distanţă de trei zile, ambele în direct la postul Realitatea TV.

În prima dintre ele, duminică, Traian Băsescu a afirmat că, după ce a ocupat funcţia de Preşedinte al României, nu va mai reveni ca membru al vreunui partid politic.

A doua îi aparţine lui Mircea Geonă, miercuri seara, care anunţă că, în cazul unui eşec, nu va mai rămâne în fruntea PSD.

Într-o ţară normală, în care politica e dominată de responsabilitate, ambele declaraţii ar intra într-un firesc, ar fi descris o normalitate ce nu mai avea nevoie nici măcar de a fi rostită anterior producerii sale. La noi însă, cred că este altceva. Cei doi lideri politici au făcut aceste declaraţii nu într-o logică a normalităţii, ci ca nişte promisiuni electorale. Au realizat că dublările de salarii fie nu mai sunt credibile, fie nu mai sunt suficiente ca să stingă scârba românilor faţă de guvernanţii lor, aşa că au recurs la ultima promisiune, cea mai de efect: Dacă mă votezi, scapi de mine!

Niciun comentariu: