duminică, 26 aprilie 2009

Veniţi cu propuneri!

Pentru că sunt pentru câteva zile plecat din Bucureşti şi ajung mai rar la computer, aş vrea ca în acest răstimp să vă cer un sfat. Evenimentele din R. Moldova încep să iasă din atenţia mass-media cel puţin în România, deşi pe lângă violenţele care continuă, din punct de vedere instituţional haosul este foarte aproape pentru statul vecin, rămas din punct de vedere juridic fără preşedinte în funcţie (un preşedinte cu mandatul expirat şi în imposibilitatea de a se realege)... asta printre multe altele.

Aşa că, vă întreb: Ce credeţi că am putea face, ce credeţi că pot face tinerii din România ca iniţiative personale astfel ca să vină în sprijinul colegilor lor de generaţie din Republica Moldova?

5 comentarii:

Radu spunea...

E dificil pentru noi sa actionam astfel incat efectele sa se vada si in Moldova. Adevarata schimbare poate veni numai din interior asfel ca tinerii moldoveni sunt singurii care pot produce schimbarea. Noi nu putem decat sa-i sustinem de la distanta si sa incercam sa facem auzita vocea lor in Europa pentru a arata lumii ca acolo chiar este o problema.

Marius Caramelea spunea...

Eu sicer cred ca vor fi din nou alegeri undeva spre toamna in Republica Moldova(ce blasfemie acest nume!)...pentru ca actualul parlament se afla in imposibilitatea de a alege un presedinte in termen de 2 luni de la alegeri,asa cum prevede constitutia RM, deja a trecut aproape o luna! Deci nu avem ce face decat sa asteptam.

Basarabia pamant romanesc spunea...

La nivel de initiativa personala eu cred ca s-a luat atitudine atat cat s-a putut, acum trebuie sa avem rabdare! Ceea ce s-a intamplat a fost ca la Brasov in 83' o repetitie

Liviu Jicman spunea...

hmmm...
Cred că aveţi în mare parte dreptate, deşi speram abordări mai activ-poyitive.
De acord că repetarea alegerilor sau organizarea unor viitoare alegeri anticipate pot fi evenimente previzibile, însă dacă acestea se vor organiza în acelaşi climat de dezinformare, lipsă de libertate de exprimare şi acces la informaţii, oare va fi suficient?
Ce aţi zice de o încercare măcar la nivel simbolic de a sparge monopulul de informare?

Lavinia spunea...

In primul rand ma bucur ca ai revenit cu acest subiect pe care l-am urmarit constant atat pe blogul tau, cat si in celelalte surse media. In al doilea rand, ma bucur ca de data asta doresti pareri concrete.
Asa ca nu vreau sa mai spun aceleasi lucruri despre Basarabia, e adevarat frumoase, corecte, dar nu de mare ajutor pentru tinerii de acolo.
Ce initiativa as putea propune eu la modul personal pt. ca am retinut precizarea ta ca doresti o idee, un proiect personal, concret, o initiativa, orice ?
Ei bine, nu stiu cum i-am putea ajuta la modul individual, separat, dar sigur i-am putea ajuta organizat, adica ar fi un lucru bun daca am reusi sa formam un grup sau mai multe grupuri de tineri care ar urmari constant situatia de acolo, ar incerca s-o mediatizeze regulat (nu doar un asalt de stiri pe o perioada limitata si apoi liniste) si mai ales ar avea capacitatea de a mentine legaturi cu tinerii (organizati sau mai putzin organizati) din Moldova.
Dar eu cred ca cel mai util pentru ei ar fi obtinerea sprijinului european si trebuie sa recunosc ca ma gandeam la acest lucru de foarte mult timp. Noi am putea readuce permanent problema asta la nivelul UE si aici, Liviu, cred ca ai mai multe idei concrete privind mijloacele in care s-ar putea face asta.
Tot legat de subiect, m-au incurajat si informatiile pe care le-ai dat in articolele trecute despre interesul mai multor persoane si grupuri parlamentare din UE asupra Moldovei, in definitiv noi suntem membri UE cu drepturi depline si nu vad de ce unora li s-ar parea ca aceasta cale e lipsita de sanse sau o pierdere de vreme.
Acum nu cred ca e locul sa dezvolt mai mult subiectul, dar ma gandeam si la faptul ca pe toti acesti tineri (si nu numai pe ei) din Moldova ii afecteaza si lipsa noastra de interes mai mare pentru Basarabia nu doar ca pamant istoric, ci pur si simplu ca o tara vecina cu care iata avem si alte legaturi, mai profunde si careia i-am putea cunoaste mai bine oamenii si obiceiurile nu doar din media "oficiala" cu toate prejudecatile (ca sunt destule) si criticile care ne asalteaza tot timpul despre viata de acolo, saracia, despre cat de rusofoni si reticenti sunt fata de noi s.a., in fine lucruri pe care le stiu toti si n-are rost sa ne facem ca nu le vedem.
Oricum intr-o initiativa (neaparat constanta) "europeana" chiar cred si raman optimista.