joi, 23 aprilie 2009

din nou despre grădiniţe... sau cum ne păcăleşte statul

Una din principalele teme locale la care m-am referit în trecuta campanie electorală a fost problema grădiniţelor. Eu propuneam (şi susţin în continuare) un sistem liberal de reglementare pentru acest domeniu, astfel ca intratea întreprinzătorilor privaţi să fie încurajată, iar aceştia să compenseze deficitul de locuri în grădiniţe. Alţii au promis marea cu sarea, fie că e vorba de PSD care promitea la nivel naţional cîteva mii de grădiniţe în plus, fie că e vorba de candidaţii PDL care promiteau fiecare în parte în colegiul lui că va rezolva problema. Nu ne aşteptam la minuni şi bineănţeles că în câteva luni nici dacă ar fi existat voinţa politică problema nu s-ar fi putut rezolva. Trist este însă că nu există niciun semn că pentru această problemă ar exista cel mai mic demers în vreo direcţie.

Un articol din Revista Capital pe această temă prezintă foarte bine situaţia, sau mai bine zis criza în care se află acest sistem la ora actuală, dar şi potenţialul pe catre sectorul privat, cu toate piedicile pe care le întâmpină, l-ar avea ca soluţie.

Fără să vă răpesc interesul lecturii, reamintesc faptul că "Deficitul de locuri în grădiniţele de stat, estimat de Ministerul Educaţiei pentru 2008, a fost de peste 40.000, din care, în municipiul Bucureşti, aproximativ 13.000." Adică o treime în Bucureşti!!! Faţă de cei care nu reuşesc să înscrie copilul la o grădiniţă de stat, fie că aleg o grădiniţă privată, fie că ţin copilul acasă, statul este totalemnte inechitabil.

Niciun comentariu: