miercuri, 15 aprilie 2009

Deschideţi uşile Europei!

Fără bariere birocratice pentru aplicanţii la cetăţenia română!

În articolul de ieri vorbeam despre cererile cetăţenilor moldoveni de obţinere a cetăţeniei române şi despre disproporţia dintre numărul celor care au dobândit acest statut şi cei care nu au primit niciun raspuns deocamdată.

Astfel că nu pot decât să salut intervenţia Preşedintelui Băsescu din Parlament în acest sens. Ceea ce este foarte important este însă ca acest discurs să se materializeze în modificările legiltaive necesare, dar mai ales măsurile administrative pentru a accelera procesul de obţinere a cetăţeniei. Despre Mircea Geoană care săptămâna trecută imediat după începerea protestelor făcea apel la "linişte", iar acuma critica poziţia şefului statului... nu cred că se mai merită demult să comentez.

Dacă preşedintele vorbea despre 80.000 de solicitanţi, eu îndrăznesc să spun că în realitate, este vorba de mult mai mult. Ieri am avansat cifra de 10% pentru cererile aprobate. Sunt sigur că cifrele folosite de Traian Băsescu sunt exacte, dar dacă la cele 800.000 adăugăm faptul că aceste cereri nu se primesc oriunde, ci doar la consulatul României, şi dacă ţinem seamă de condiţiile din societatea moldovenească, ne dăm seama că extinderea posbilităţii de a depune aceste cereri va aduce mai mulţi aplicanţi.

Şi, repet, nu văd această măsură ca pe o uneltire care are ca scop final unificarea dintre Basarabia şi România, ci ca pe un drept legitim al doritorilor de a avea acces la drepturile şi libertăţile unui cetăţean european în primul rând.

Aşa că, să deschidem porţile! Aşteptăm iniţiative concrete, nu doar vorbe!!!

Niciun comentariu: