joi, 9 aprilie 2009

De ce este nevoie de o poziţie fermă şi activă a României faţă de evenimentele din Republica Moldova?

De ce este nevoie de o poziţie fermă şi activă a României faţă de evenimentele din Republica Moldova?

În ciuda acuzelor conducătorilor comunişti privind o implicare ce urmăreşte destrămarea statalităţii moldoveneşti, în ciuda acestei manipulări, România prin oficialităţile sale nu poate rămâne indiferentă, din nenumărate considerente. Iată căteva astfel de exemple, fără pretenţia de a fi exhaustive:

În Republica Moldova există un număr important de cetăţeni români, cu dublă cetăţenie, ale căror drepturi România este obligată să le apere... asta în ciuda blocajelor constante ale statutului vecin în obţinerea dublei cetăţeni.

România a aderat constant în ultimii 20 de ani la un set de valori care au în centrul lor libertatea şi democraţia (revoluţia din 1989, adoptarea noi Constituţii în 1992 şi revizuirea acesteia, aderarea la Uniunea Europeană), valori care nu pot fi privite în limitele unei graniţe de spaţiu sau chiar de naţionalitate. Să nu uităm că, fie şi în parteneriat cu aliaţi ai noştri, luptăm pentru aceste valori în Afganistan, Irak s.a.m.d. Ar fi absurd să le ignorăm lângă noi.

Falimentul economiei moldoveneşti are efecte secundare chiar şi pentru economia noastră.

Incorectitudinea alegerilor desfăşurate este evidentă, iar dacă până acum ne obişuisem că principala neregulă este lipsa accesului la mediile de informare a opoziţiei, iată că acum adăugarea voturilor "din condei" atinge praguri uriaşe: faţă de alegerile locale, autorităţile au declarat cu 146.000 locuitori cu drept de vot mai mult, peste 6% din totalul celor cu drept de vot...iar prezenţa declarată a fost mai mare.

Şi multe, multe alte probleme pe care le cunoaştem sau nu le cunoaştem noi cei de aici.

În tot acest context, devine obligaţia reacţiei româneşti este certă, iar o lipsă a acesteia poate însemna chiar renunţarea de către România la valorile pe care şi le-a asumat.

Niciun comentariu: