marți, 14 aprilie 2009

Ce am putea face PENTRU oamenii din Republica Moldova?

Eu văd o totală incoerenţă sau, mai grav, lipsă de reacţie a politicului românesc faţă de evenimentele grave din Republica Moldova. Mulţi se feresc să exprime un punct de vedere, alţii preiau elemente de discurs care nu ajută în niciun fel pe cei care luptă pentru drepturile şi libertăţile lor - precum apeluri la calm, renunţarea la proteste şi aşezarea la masa negocierilor - de parcă ai avea cu cine să negociezi. În fine, facorii responsabili se justifică pentru lipsa de reacţie prin cutumele diplomatice internaţionale sau prin teama de a nu fi acuzaţi de Chişinău că înczrajeazp manifestările violente - de parcă nu ar exista în permanenţă această acuză din partea comuniştilor. O întrebare am auzit-o foarte des în ultima vreme: Ce am putea să facem totuşi?

Astăzi vreau să propun o iniţiativă, nu e singura, poate că nu e nici cea mai importantă, dar sunt convins că ar reprezenta un sprijin deosebit de apreciat în rândul celor care îşi vor drepturile legitime în Republica Moldova.

Deşi cererile sunt foarte numeroase, abia 10% dintre cetăţenii Republicii Moldova care au solicitat şi au început demersurile pentro obţinerea cetăţeniei române au primit răspuns la solicitarea lor. Procedura este foarte greoaie mai ales pentru cei care fac asta din Republica Moldova şi nu sunt în prezent rezidenţi în România. După depunerea unei scrisori de intenţie la Ambasada României, aştepţi convocarea biroului ambasadei, însă această convocare durează ani de zile, uneori 4 ani 5 ani sau chiar mai mulţi, capacitatea de lucru al celor implicaţi DIN PARTEA ROMÂNĂ fiind redus.

Este criză, banii la buget sunt puţini, însă oare chiar ar fi un sacrificiu prea mare din partea României daă să zicem şi-ar mări de zece ori aparatul birocratic care se ocupă de asta? Dacă ar înmulţi birourile de pe teritoriul Romaniei care primesc actele necesare sau dacă ar mări aparatul din cadrul ambasadei noastre de la Chişinău, sau ar încerca deschiderea şi altor birouri consulare care să poată urma aceste cereri?

Ar intra asta oare în contradicţie cu vreun tratat la care România este parte?

Am auzit argumentul că de fapt moldovenii nu doresc cetăţenia română decât pentru că le oferă libertate de mişcare în Europa. Este oare acesta un lucru rău? Am convingerea că noi ar trebui să încercăm să apărăm dezinteresat interesele celor de peste Prut, nu doar în rama unei posibile sau dorite unificări între românii de dincoace şi dincolo de Prut.

Cred că statutul de cetăţean european este unul pe care oricine doreşte să-l obţină din Republica Moldova ar trebui să-l poată avea.
Cred că în contextul actual, abuzurile din punct de vedere al drepturilor omului ar putea găsi o oprelişte prin acest instrument.
Cred că suntem datori să propunem o viziune, un proiect pentru cetăţenii din Republica Moldova, dacă tot credem că avem o experienţă democratică mai consolidată decât cea de acolo.

Niciun comentariu: