miercuri, 25 martie 2009

liber la spăgi pentru consiliile municipale

Deputaţii majorităţii intenţionează să elimne barierele pentru construcţiile urbane de mari înălţimi, deşi acest fapt fusese reglementat printr-o decizie a Guvernului Tăriceanu în 2008.
Un articol sintetic pe această temă găsiţi în Cotidianul.
Eu nu sunt şi nu am fost niciodată pentru reglementări excesive, pentru restricţii ale statului, însă neregulile acestei iniţiative sunt evidente. Pe lângă problemele de urbanism (estetică arhitectonică, aglomeraţie, lipsa parcărilor etc.), problema gravă şi care ne duce cu gândul la încurajarea unor acte de corupţie este tocmai posibilitatea decidenţilor locali, consilii locale de a da excepţii de la Planul de Urbanism General, excepţii care se obţin desigur cu eforturi puternice îndreptate dinspre cei interesaţi către cei care dau aceste derogări.

Un comentariu:

Lavinia spunea...

Discutii sunt acum si cu privire la modificarea unei alte legi - de data asta cu privire la protectia spatiilor verzi - si anume Ordonanta de urgenta nr 114/2007. Din cate stiu, Executivul actual o considera mult prea restrictiva, pe motiv ca ar incalca dreptul la proprietate (!?). Poate ca se intentioneaza chiar abrogarea acestei legi si crearea alteia noi.
Se mai doreste si o noua definire a "spatiilor verzi", ca si stabilirea statutului terenurilor virane.
Din nou, apare ideea includerii unor exceptii de la lege, la fel ca in cazul constructiilor urbane.
Trecand peste toata aceasta cazuistica adoptata de Executiv, as spune ca problema poate duce la lucruri si mai grave decat o alta "libertate" a spagilor :) - parafrazand articolul tau -, ar duce probabil la incalcari "legale" si repetate ale unor principii de baza de protectie a mediului. In fapt, nu degeaba se adoptase acea Ordonanta de Urgenta (era urgenta intr-adevar), gandindu-ne la abuzurile dese din domeniu, mai ales la cele din ultima perioada.
Chiar as vrea sa stiu ce sanse sunt de modificare sau anulare a legilor actuale, daca pastrarea restrictiilor initiale intr-adevar ar provoca o eventuala nerespectare a proprietatii private (desi eu nu vad cum s-ar putea intampla asta) sau daca totul e deghizat sub o grija falsa pentru proprietatea individuala.