luni, 16 martie 2009

cum ne vom alege reprezentanţii în PE

În comentariul de astăzi voi susţine o propunere care a fost susţinută şi de Traian Băsescu: sistemul de vot pe listă preferenţială. Doar că Preşedintele între timp s-a răzgândit, iar atunci când lansa această teză se referea la alegerile pentru Parlamentul naţional, nu la desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European.

Un studiu grăitor publicat recent arată că România se află în cea mai proastă situaţie din Europa!!! privind europarlamentarii care renunţă la mandatul acordat de cetăţeni în forul european, în ciuda faptului că aceştia au o reprezentare la nivel naţional. Concret, dintre europarlamentarii români, 25% au renunţat la mandat, în doar doia ani, media care nu a fost atinsă de nicio ţară europeană ăn mandate complete, de 4 ani. Din fericire, la acest capitol PNL stă cel mai bine, neînregistrând niciun abandon (aş spune eu, deşi partidul s-aaflat la guvernare).

Autorii propun câteva reforme ale sistemului electoral pentru Parlamentul European, printre care, idee pe care personal o susţin cu convingere, ca alegătorul să poată decide, de pe o listă naţională (adică aceeaşi în fiecare circumscripţie) ORDINEA candidaţilor propuşi de partidul preferat.

Alta propunere din acelaşi studiu, care ar putea fi suplinită dacă majoritatea politicienilor ar avea mai multă responsabilitate faţă de cei care le acordă votul şi mai mult bun simţ, este existenţa unei declaraţii prin care candidaţii se angajează că nu pot renunţa la mandat.

Fapte normale într-o viaţă politică responsabilă şi deschisă deciziei cetăţeanului, nu-i aşa?

3 comentarii:

Anonim spunea...

PNL ar trebui sa se foloseasca de faptul ca are europarlamntari responsabili si trebuie sa initieze actiuni de informare a populatiei cu privire la aspectele descrise de tine.
un prieten

Garcia Muerte spunea...

Adevarul este ca PNL - ul este cel mai responsabil partid in relatia cu Parlamentul European. Cei trimisi acolo au reprezentat cu cinste curentul liberal european si, in subsidiar, Romania.

Votul pentru europarlamentare va fi unul eminamente politic. De-asemena, aceste alegeri vor constitui un test pentru alegerile din toamna. Vom constata cum s-a sedimentat electoratul in lunile trecute dupa alegerile parlamentare din toamna.

Cred ca PNL - ul va iesi intarit in urma acestor alegeri. De ce? Pentru ca, daca celelalte partide privesc Parlamentul European ca pe un cimitir al elefantilor sau ca pe un motiv de shopping la Bruxelles, PNL - ul propune tineri performanti pentru fotoliile de europarlamentar.

Sa vedem ce va fi!

Liviu Jicman spunea...

Cum spuneam şi într-o postare anterioară, cred că europarlamentarilor liberali, responsabili şi de succes la nivelul Parlamentului European, le-ar trebui o putere mai mare de decizie în decizia politică de aici, inclusiv în forurile de conducere ale partidului. Astfel ar putea folosi şi înspre reforma instituţiilor româneşti expertiza primită. Iar pentru asta este nevoie de asumare din partea lor şi de susţinere din partea celorlalţi liberali.