marți, 3 februarie 2009

Demisia lui Dragnea: România neguvernată

Dragnea demisioneză. Echipa guvernamentală dă faliment.

România intră în haos şi ce este mai îngrijorător este că, în plină criză economică, instituţiile care ar trebui să asigure ordinea publică devin neguvernate şi acţionează incoerent.

În condiţii speciale, avem nevoie de solidaritate. Avem nevoie ca societatea civilă, mediul privat să preia misiunea asigurării serviciilor de ordine publică, în condiţiile de evident eşec al instituţiilor statului. Astfel vom avea şi reformă accelerată în administraţie, şi încredere mai mare în legi. Ceea ce poate părea un experiment libertarian teoretic, devinde din păcate o alternativă necesară într-o ţără în care împărţeala guvernamentală eşuează în fiecare zi.

Revenind la eroul demisionar din noapte, după ce primul nominalizat a rezistat două săptămâni, Liviu Dragnea a exercitat funcţia o singură săptămână.

Nehotărît încă de la început, ezitant la depunerea jurământului, Liviu Dragnea a decis, aşa cum singur prefaţa, să aştepte o viitoare şansă de semnătură la Cotroceni. Unii spun că a demisionat pentru că nu s-a înţeles în privinţa secretarilor de stat doriţi de Mircea Geonă, respectiv a lui Micu Silvestru. Probabil. Ex-ministrul declară că a fost nemulţumit de buget. Improbabil. Alţii spun că afacerile, mai ales cele necurate, îl cheamă înapoi spre Teleorman. Aflaţi mai multe aici. Foarte probabil.

Resping complet portretul de "demisionar de onoare" vehiculat de unii comentatori şi cred că este regretabil că în România am acceptat cu atâta uşurinţă o nominalizare chiar la ministerul de interne al unei persoane cu mari suspiciuni de corupţie, traseist politic, evident, după bani, şi cu porecle dubioase de interlop.

Şi rămâne întrebarea de la începutul postării: Credeţi că mai poate asigura statul siguranţa cetăţeanului sau avem nevoie de soluţii alternative?

5 comentarii:

Aya spunea...

BUGETUL ESTE “BOGAT”: DE CE MINTE BOC?

Am niste informatii de-a dreptul socante legate de buget.

In “visterie” exista bani cu mult mai multi decat incearca penibilul Boc sa transmita.
Altfel spus, exista bani nu doar pentru salarii (nu ma refer atat la respectarea promisiunilor electorale- am firestile rezerve fata de ele- cat la aplicarea legilor votate de Parlament anul trecut) dar si pentru investitii, si pentru agricultura, si pentru invatamant si pentru sustinerea cel putin “decenta” a Romaniei in conditiile unei cresteri de aproximativ 3,5% (nu 2%, cum s-a anuntat) si pentru multe altele.

Cand afirm ca bugetul este “bogat”, am in vedere toate celelalte elemente care se iau in calcul (deficit de cont curent, etc). Nimic nu arata ca Romania ar fi in criza - dimpotriva- dar ca ar exista riscul sa intre in criza DACA NU SE FOLOSESC BANII EXISTENTI SI S-AR APLICA ASA-ZISUL “BUGET DE CRIZA”.

Socul cel mare vine din incapatanarea lui Boc (din punctul meu de vedere, este clar ca asculta de ordine) de a lansa false semnale (altceva nu poate face) legate de “problematica financiara”, care nu exista.
Tot ce mai poate este sa incerce instalarea haosului inainte de a veni cu proiectul de buget (unde va trebui sa spuna adevarul, neputand “ascunde” banii caci liberalii stiu bine ce au lasat in urma si ar reactiona; nu pare “ciudata” tacerea lor?; asteapta, la panda, sa minta Boc CU ACTE).

Ceea ce am spus explica PARTIAL demisia lui Dragnea de la MAI (din ratiuni perverse, care nu mai au nevoie de detaliere, Boc refuza sa dea Armatei si Internelor sumele necesare- la fel, agriculturii- ceea ce e oribil).
Asta explica si tacerea cel putin suspecta asupra proiectului de buget, si batalia surda, din interiorul guvernului, pentru bani (care exista, fara probleme).

P.S.
Despre Serghei Gorbunov si “cestiuni arzatoare”- in curand.
Deocamdata, doar atat:
Chiar nu e clar cine este acest om si ce greseala au comis cei care l-au implicat in “cazul Brasov”? (un al doilea motiv- mai sunt!- pentru demisia lui Dragnea, care a inteles ce tip de “pericole pasc” prin preajma, preferand sa se intoarca, pe ultimii metri, la CJ).

Mutatis- mutandis, mai tine cineva minte imensa gafa comisa, cu niste ani in urma, cand a fost anchetat un “traficant de droguri”- in felul acesta “dandu-se la iveala” o identitate care trebuia sa ramana, aparent, legata de zona infractionalitatii?

Intr-o ordine conexa de idei: nu se uita nimeni cu atentie la imaginile transmise, CU INSISTENTA, pe Antena 3, legate de cele doua arestari ale lui Gorbunov (cea din 2004 si cea de acum)?
NU se uita nimeni la figura individului arestat, de fiecare data, in parte?

Liviu Jicman spunea...

@ Aya

Din punctul meu de vedere, este jenant cum asistam la discursuri ale guvernantilor, dar si analize in dezbaterile televizate despre cum face sau nu economii la biget guvernul, ca si cum pe romani i-ar interesa situatia contabiliceasca a guvernantilor.
In schimb, agentii economici, economia vie are probleme serioase si nimeni nu ofera nicio solutie dinspre Palatul Victoria.

Anonim spunea...

care Dragnea , ala de la TNL6?

Anonim spunea...

AYA, cine esti?

Liviu Jicman spunea...

Mi-am impus ca standar liberal regula ca acest blog sa fie nemoderat, cu toate acestea rog comentatorii anonimi sa-si exprime orice opinii doresc, dar care sa faca sens si sa fie de interes pentru toata lumea. Multumesc anticipat pentru intelegere!