marți, 20 ianuarie 2009

ascultarea telefoanelor - si ciocu' mic!

Stirea zilei este aceea ca astazi intra in vigoare acea lege ciudata si foarte departata de principiile libertatii de exprimare si al dreptului la viata privata, lege privind stocarea informatiilor din convorbirile private (telefon, email, sms etc.)

Mie unul, ca si multor altora, aceasta lege mi se pare o lovitura grava la libertatea individuala, iar pentru noi, romanii, o intoarcere in timp cu vreo 20-30 de ani, la experienta securistica.
Cu atat mai mult cu cat riscul terorist in zona noastra nu este unul atat de ridicat, iar pe de alta partea societatea romaneasca nu este doritoare a unei astfel de masuri.

Mai mult, institutiile statului roman nu si-au dovedit loialitatea fata de cetatean, in sensul ca fiecare dintre noi nu simte ca aceste institutii lucreaza pentru el, ci mai degraba pentru cei care se afla in fruntea lor sau in cel mai fericit caz pentru "stat" in sine, nu pentru individ.

Voi specula si voi spune ca viitoarele trusturi, indiferent de domeniul principal de activitate, vor avea fiecare cate un serviciu de telefonie, internet s.a.m.d. drept un fel de departament foarte extins de pseudo-marketing. Stiu ca legea interzice accesarea acestor informatii de catre furnizorul serviciului, dar asigurarea acestei interdictii este aproape imposibila sau foarte costisitoare. Cu atat mai mult cu cat aceasta stocare se va face din banii companiei respective, aceasta va trebui sa isi scoata cumva banii, daca nu de la client direct, atunci indirect. Sa nu fim surprinsi daca firme mari precum vodafone, orange, cosmote, romtelecom, rds, upc etc. isi vor dezvolta in curand si departamente de consultanta si marketing oferit unor terti. Asta doar plecand de la premisa - pe care eu unul n-o cred - ca institutiile abilitate ale statului, ministere de forta sau servicii, nu vor folosi chiar ele in interes privat accesul la aceste informatii.

Daca depasim toate aceste consideratii si am ajunge - presupunand prin absurd - la concluzia ca totusi aceasta lege este necesara, de ce nu a fost ea dezbatuta public de catre initiatori? Poate eu sunt exagerat, ca si multi alti romani, insa avand in vedere tocmai sensibilitatile profunde ale noastre, care incercam de 20 de ani sa trecem de la un popor de ascultati la o societate de indivizi liberi, nu era oare normal sa existe o dezbatere ampla pe aceasta tema, chiar daca finalmente se adopta o astfel de reglementare, tocmai ca sa ne obisnuim cu ideea si sa nu luam aceasta situatie de fapt ca o noua impunere a statului impotriva cetateanului? S-a preferat varianta "ciocu' mic, poporu n-are ce sa comenteze pe tema asta!"

Update: intre timp am primit link-ul catre aceasta petitie:
http://www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/petitie_impotriva_si_pentru_abolirea_legii_nr_298_2008_privind_retinerea_datelor_generate_sau_prelucrate_de_furnizorii_de_servicii_de_comunicatii_electronice_destinate_publicului_sau_de_retele_publice-p37662052.html

2 comentarii:

Calbajos spunea...

salut.din pacate s-a scos scheletul din dulap...al securistilor bagati in structurile cheie ale statului...tara si cetateni isi merita soarta, pentru ca nu au pic de initiativa pozitiva !

Anonim spunea...

Salut,

Spre bucuria mea, aceste date se pot utiliza doar dupa inceperea urmaririi penale si numai cu aprobarea unui judecator, in cazuri de exceptie:D aprobarea unui procuror este de ajuns, dar in 48 de ore trebuie sa ceara aprobarea instantei.

Neoficial:D cred ca este mai mult un puzzle, a carui dezlegare poate ajuta Romania si tarile partenere unde s-a adoptat aceasta legislatie."wishfull thinking"!

Adevarat un Presedinte Informat va putea sa-si confirme propria retea de informatori in acest puzzle.
Este un puzzle pentru ca acesta este un pas in infaptuirea justitiei, dar cum in Romania nu se tine cont de etape..."uite dosarul, unde este dosarul...:D; asadar dupa ce ai aflat ca Iliescu vorbeste cu Prostanacul, de unde, cand si cum? incepi sa instrumentezi dosarul:D!!!

Din pacate sanctiunile incalcarii acestei legi aproape ca nu exista, avand in vedere drepturile fundamentale care pot fi incalcate prin informatiile pe care le faciliteaza.