marți, 27 ianuarie 2009

....accelerând fără benzină peste sănătate

Suntem în plin război mediatic împotriva sistemului sanitar din România. Eu unul nu am reuşit să aflu şi care este obiectivul acestui război, însă doresc să mă pronunţ pe subiect:
1. Consider că măsura luată de ministrul sănătăţii Ion Bazac este atât abuzivă, cât şi dăunătoare. Abuzivă, pentru că îşi depăşeşte prerogativele legale, distrugând atribuţiile unui manager de spital (ulterior, ministerul a revenit cu precizări, şi am aflat că de fapt nu ministru a desfăcut contractele de muncă acelor cadre medicale, ci noul manager). Totuşi, deşi eficienţa măsurilor ministeriale este nu este nulă, ci negativă, majoritatea speakerilor din presă laudă această prestaţie în afara legii. Vezi aici.
2. Sunt sigur că singura justificare este aceea a imaginii, deoarece astfel nu numai că nu vom cunoaşte vinovaţii, dar vom duce în derizoriu demersurile forurilor care cu adevărat ar fi trebuit să facă ancheta. Astfel, Colegiul Medicilor a fost impins de ministru din organ de anchetă in voce sindicală. Vezi aici.

3. Nu am aflat nici de la ministru, nici de la acompaniatorii lui mediatici, cum vom face ca sistemul de sănătate să nu rămână fără cadre. În ritmul actual, peste un deceniu niciun doctor nu va mai lucra în România, iar soluţia nu poate fi decât creşterea finanţării pentru sănătate, nicidecum înfierarea - fie şi selectivă - pe toate posturile a cadrelor medicale.

Câteva precizări, informaţii de ordin tehnic: În timp ce în România, sănătatea se luptă anual să obţină în jur de 4% din PIB, ţările dezvoltate din Uniunea Europeană, spre care migrează cadrele medicale de la noi, alocă procente în jur de 9% din PIB, dintr-un PIB cu mult mai consistent. Cu toate acestea, opinia publică aşteaptă "magii" prin care doctorii să "salveze vieţi" cu de zece ori mai puţini bani. Asta ca să nu mai vorbim despre o ipotetică comparaţie cu Statele Unite, unde se alocă PROCENTUAL de 4 ori mai mulţi bani (este inutil să ne comparăm în cifre absolute), şi cu toate acestea, americanii nu au ipocrizia de a spera că aceşti bani sunt suficenţi pentru a trata totul.

Astfel, 45,7 millioane (recensamantul din 2007) americani nu sunt asigurati si implicit nu beneficiaza de serviciile din sistemul asigurarilor medicale.

Niciun comentariu: