luni, 13 octombrie 2008

Si tu Milan???

Si uite asa astazi m primit o stire bomba. Nu e o stire legata de politicul din spatiul carpato-danubiano-pontic, ci este o stire care poate intrista orice iubitor de literatura buna. Milan Kundera e acuzat de politie politica. Din cauza lui un tanar, Miroslav Dvoracek, a fost condamnat la moarte. Ca acesta din urma a sfarsit prin a-si ispasi "pedeapsa" prin 14 ani de puscarie in schimbul vietii, nu mi se pare o afacere convenabila. Gestul autorului e intristabil cu atat mai mult cu cat era considerat dizident si e apreciat pentru modalitatile sale de schitare a Cehoslovaciei comuniste.

Aceasta descoperire vine pe fondul unei alte marturisiri socante care aduce in prim plan faptul ca scriitorul german Gunther Grass a facut si el politie politica. Ce e intristabil e ca pe forumurile ziarelor lupta se duce in a-l apara pe artistul-Kundera si de a-i apara persoana doar pentru ca a scris niste romane absolut superbe fata de care ma inclin. Dar ca iubitor al operei sale nu pot sa nu declar cu durere ca omul-Kundera a fost josnic in faptele sale, ca a facut fapte fara discernamant pentru care a platit un nevinovat. Nu e o scuza faptul ca ai fost tanar, ca erai plin de avant comunist pentru a turna pe cineva. Nu cred ca tanarul Kundera de 21 de ani nu stia ce se va petrece cu Dvoracek o data parat. Si mai cred in ceva, cred ca forta unui spirit consta in a incerca atingerea unui ideal (chiar cel comunist, pentru Kundera) fara a recurge la crime si alte orori. Eu nu am inteles si nu voi intelege niciodata cum se poate scuza cineva de o asemenea fapta prin invocarea avantului socialist din tinerete. Nu cred ca aceste argumente ale iubitorilor lui Kundera stau drept in fata moralitatii. Nici un om de geniu nu trebuie iertat pentru asemenea fapte.

Pentru mine Kundera artistul va fi intotdeauna un scriitor minunat care va reusi sa creeze emotii si tablouri unice. Insa omul Kundera a pierit, acoperit de cenusiul blocurilor comuniste.

E pur si simplu trist!

Niciun comentariu: