joi, 2 octombrie 2008

Haiduc din bugetul statului

De cateva zile ma uit uimit la ce se petrece pe scena politica PSD. Domnul Geoana, caci el este in centrul atentiei de cand a inceput febra campaniei, este absolut peste tot si promite lucruri care te fac sa cam...zambesti. Nu doar ca promite bani multi (20.000 euro, nu-s de ici de colo) pentru a aduce in tara pe cei ce muncesc in afara, dar ii promite tot din bugetul public. Nu, ca nu-i da acum. Acum el este in opozitie, dar daca noi il vom vota se va intampla si acest lucru absolut minunat pe care l-am asteptat cu sufletul la gura din '89 incoace: sa primim bani de pomana! In primul rand ca nu-i primim noi, astia care am stat si ne-am tocit nervii in Romania, ci cei care muncesc in tari straine. Dar acuma sa fim seriosi, caci cei realizati au fost oameni cinstiti acolo si au ajuns sa aiba un venit bun (unii s-au si stabilit) la care nu ar renunta pentru 20.000 euro. Prin urmare, ar veni inapoi cei care nu au reusit nimic nici acolo unde au fost plecati, dar nici in tara. Astfel, domnul Geoana se dovedeste foarte generos din banii publici, la care am contribuit din greu cu totii.

Aceasta intamplare, desprinsa parca din romanele capa si spada (sau cele haiducesti, domnul Geoana avand rolul principal) mi-a dat de gandit din mai multe perspective. In primul rand aceasta tactica "alege-ma pe mine ca uite ce iti dau" e rusinoasa, e injositoare. Ca sa nu mai specific cat de profund comunista e. In Republica Moldova inca se practica acest mod de atragere de voturi in campanie, se ofera zahar si ulei la sate si lumea voteaza pe comunisti drept "ca-s buni maica, ne dau de mancare". Asa si noi acuma ar trebui sa ne punem toti in jurul sediului PSD si sa ne minunam de domnul Geoana si sa ii multumim ca ne reuneste familiile, ca ne da bani si face din tara noastra o tara unde lacrimile curg, dar curg de bucurie.

Si apoi, ce fel de politica democratica e aceasta in care cumperi in mod public voturile oamenilor? Ca sa nu mai spun ca o filosofie de guvernare etatista e mai mult decat ingrozitoare. Si nu afirm asta pentru ca eu as avea convingeri liberale, o afirm pentru ca aceste convingeri ale mele au fost fundamentate de greselile mari ale socialistilor. Incepand de la etatismul comunist unde statul facea si desfacea , pana la bratele calde si zambetul larg al tatucii Iliescu, mie mi-a fost dovedit factual esecul statului in guvernare.

Revenind la subiect, eu unul nu ma las vandut pe 20.000. Astept clipa in care politicienii vor cumpara pe bune intelectualii. Si, apropo, domnule Becali, ca tot v-a luat-o inainte concurenta, cat oferiti?

Niciun comentariu: