sâmbătă, 18 octombrie 2008

condamnarea lui Stanculescu si Chitac si intrarea in legalitate a Revolutiei

Cu cateva zile intarziere, intru in dezbaterea privind verdictul celor doi proaspeti condamnati - Stanculescu si Chitac. In prag de campanie, voi face un comentariu sec, prin care nu-mi propun sa fiu corect politic, nici sa fiu pe placul alegatorilor.

Evenimentele din timpul revolutiei din 1989 si mai ales crimele din zilele premergatoare dar si ulterioare fugii lui Ceausescu nu pot fi comentate in cateva randuri, cu siguranta ca mai sunt multe adevaruri de aflat si cu siguranta ca parerile si analizele pe aceasta tema sunt diverse.

La fel de sigur sunt ca cei doi nu sunt singurii culpabili pentru mortii de la Timisoara sau din restul tarii.

Insa cu aceeasi convingere, spun ca este primul pas spre o normalitate. Pana la acest prim verdict (spun prim verdict pentru ca sper ca justitia sa gaseasca si alti vinovati), de moartea oamenilor, tinerilor care au cazut in revolutie nu era nimeni vinovat. Prin urmare, insasi revolutia era doar declarativ legitima, atata vreme cat executarea ordinelor de represiune era privit de justitie ca un fapt legal. Abia dupa mai bine de 18 ani, revolutia romana intra in legalitate.


Si pentru prima oara in viata, impartasesc - din punct de vedere moral, nu legal - un regret al pseudo-generalului Stanculescu:
"(...) imi pare foarte rau ca acesti judecatori nu m-au tratat ca pe un general si sa ma condamne la moarte"

Niciun comentariu: