duminică, 24 august 2008

De ce e nevoie de curatenie?

Avem nevoie de curatenie? Intr-o epoca a vitezei, a informatiei si a banilor, mai este important sa ne preocupam de curatenie, in loc sa alergam dupa resurse?

Eu cred ca da.

In intalnirile sau discutiile pe care le am, aud ca oamenii vor strazi curate, parcuri ingrijite, vor curatenie in scoli si spitale, vor blocuri salubre, vor piete ingrijite, vor locuri de joaca amenajate s.a.m.d. Cu toti ne intrebam de ce adminsitratia, primaria sau cei responsabili, nu reusesc sa ne ofere aceste conditii atat de simple.

Curatenie asteptam si de la cei din jurul nostru, asteptam de la vecini sau de la cei aflati in trecere sa pastreze curatenia, sa respecte reguli minimale stabilite. De ce se intampla aceste lucruri atat de greu sau atat de rar totusi?

Inainte de toate trebuie sa reusim impreuna sa schimbam respectul fata de comunitatea noastra, respect care s-a pierdut in primul rand din vina liderilor sau pseudo-liderilor din societate. Fie ca vorbim de politicieni sau de oameni de afaceri, vedem prea des cum hotia, smecheria, nepasarea fata de cei din jur sau, mai rau, profitul pe spinarea acestora par a fi regulile de succes in Romania, promovate intens in media si pe care le constatam fiecare dintre noi si direct.

Inainte ca politicienii sau administratia publica sa fie capabili sa faca curatenie pe srazi, in blocuri, in parcuri sau in scoli, e nevoie sa facem curatenie intre cei care ne reprezinta. Atata vreme cat oamenilor le va fi rusine cu cel plecat din comunitatea lor si care ajuns primar, parlamentar sau chiar "businessman" imbogatit din afaceri dubioase cu statul, va fi greu sa construim ceva. Poate ca vor fi mai multi bani in contractele dintre primarie si firmele de salubrizare sau asfaltare. Insa acestia nu se vor vedea in mediul in care traim. Sunt convins ca vom incepe sa vedem schimbari importante abia atunci cand vom avea incredere si respect fata de cei din jurul nostru, dar si fata de cei care ne reprezinta. Cand vom stii sa lucram impreuna, fiecare la locul sau, epntru ceea ce toti avem nevoie.


Un comentariu:

Firme Curatenie spunea...

Curatenia este un lucru foarte imopratnt, atat pt sanatatea noastra cat si pentru bunul mers al societatii. De aceea, cu orice pret, nu trebuie neglijata.