joi, 3 iulie 2008

modificarea... de vara... a Constitutiei

Saptamana trecuta a ocazionat, sub egida Fundatiei HORIA RUSU, o dezbatere interesanta pe tema modificarii Constitutiei. Tema este una generoasa, insa relansarea ei, prin anuntul timid, in plina campanie de locale, al infiintarii unei comisii de catre administratia prezidentiala, pare mai degraba conjuncturala.

O analiza serioasa ar trebui sa aiba in vedere obiectivul sau, ce ne propunem, si aici exista diferente de fond: modificarea Constitutiei actuale, o Noua Constitutie, sau pastrarea celei in vigoare.

Fara sa ma consider un specialist, personal consider prima varianta ca fiind inutila, avand in vedere si faptul ca n-au trecut decat 5 ani de la ultima modificare constitutionala. Prin urmare, cred ca fie ne hotarim pentri o reformare de amploare a Constitutiei, fie ar trebui ca, in spirit democratic, sa dam sansa unui sistem deja pus in functiune sa se autoregleze in timp.

Oricum, din pacate va fi foarte greu... sau foarte trist daca dezbaterea publica pe aceasta tema se va intampla in plina campanie electorala.

4 comentarii:

Rafaela spunea...

Considerati ca Romania, in momentul de fata, are nevoie de o noua Constitutie sau de o Constitutie revizuita ? Care dintre cele doua propuneri este aplicabila si necesara sistemului politic romanesc ?

dezbatere de pe www.inpolitics.ro: http://www.inpolitics.ro/InPolitics/art/23547/Romania-are-nevoie-de-o-noua-Constitutie.html

Liviu Jicman spunea...

Cred ca bazele Constitutiei romanesti, asa cum au fost ele construite in 1991, au avut serioase deficiente generate de inspiratia socialist-comunista a parintilor sai fondatori, putini deschisi spre proprietate privata economie libera si neintelegand separatia puterilor in stat in adevaratul sau sens. Acest fapt a facut dificila adaptarea acesteia la Uniunea Europeana printr-o simpla revizuire. Asadar, eu personal cred ca intre o revizuire si o Constitutie noua, tinand cont si de articolele care nu pot fi revizuite, as alege ce-a de-a doua varianta.
Insa, cred ca in momentul istoric si politic in care ne aflam, democratia si societatea romaneasca are nevoie mai presus de toate sa invete respectarea regulilor si nu modificarea lor in functie de situatia de moment. Mai mult, pentru a putea vedea cu adevarat functionabilitatea unei legi fundamentale, cred ca intervalul de analiza trebuie sa fie mult mai lung, macar peste 10 ani, ori de la ultima revizuire abia daca au trecut 5 ani.
In concluzie, avand in vedere ca de la finele lui noiembrie 2007 si pana la inceputul lui decembrie 2009 vom avea nu mai putin de 5 alegeri la nivel national (europene, locale, parlamentare, prezidentiale), cred ca orice incercare de reforma Constitutionala, fie ea si bineintentionata, va fi sortita esecului, iar produsul va fi unul mai rau decat ceea ce avem in prezent.

Anonim spunea...

test

Anonim spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.