joi, 10 iulie 2008

intre transparenta si teme false

Ca de multe ori cand avem de purtat o dezbatere publica importanta in Romania, aceasta nu are loc, fiind inlocuita de o agitatie artificiala pe o falsa problema. De fiecare data insa, politicieni, comentatori si specatatori intra cu ardoare in hora falsei dezbateri, dandu-i savoare si importanta.

In momentul de fata avem vot uninominal. Si suntem in proces de desenare a colegiilor uninominale.

Afirm inca o data ca sistemul propus pentru aceste alegeri este cu adevarat UNINOMINAL, nu fals uninominal. Cei care se indoiesc de puritatea lui fac o confuzie de termeni. Sistemul este unul uninominal pur, totodata este unul proportional. Variantele sunt uninominal vs plurinominal pe de-o parte, si proportional vs majoritar pe de alta parte. Nu exista o contradictie in termeni intre uninominal si proportional.

Trecand insa peste aceasta paranteza, eu cred ca cea mai importanta discutie pe care ar trebui sa o avem in media in acest moment ar trebui sa fie legata de procesul intern de desemnare a candidatilor in cadrul fiecarui partid. Pentru ca degeaba vom avea un singur nume de la fiecare partid, daca acesta va fi bagat cu forta pe gatul alegatorilor, cetatenilor dintr-un anumit colegiu. Aici este vorba despre responsabilitate si deschiderea fiecarui partid spre electorat. Societatea civila, ziaristii, analistii politici, publicul implicat ar trebui acum sa puna presiune pe partidele importante astfel incat sistemul de desemnare al candidatilor uninominali sa fie unul transparent, deschis, corect, democratic, care sa incurajeze competitia adevarata si care sa lanseze candidati valorosi.

Acest subiect este neinteresant pentru talk-show-uri, media limitandu-se la a prezenta "pe surse" impartelile si culisele fiecarui partid. In schimb, dezbaterea aprinsa in acest moment priveste desenarea colegiilor. Iata un exemplu de acest gen:
http://www.cotidianul.ro/exista_democratie_pe_centura-51211.html
Fiind un sistem PROPORTIONAL, nu conteaza modul de desenare a colegiilor decat pentru candidatii ACELUIASI PARTID care vor fi in concurenta pentru a obtine unul mai multe voturi decat altul. Nu este posibil ca la nivel national un partid sa fie dezavantajat, pentru ca acesta va obtine exact atatea mandate cate procente de incredere a obtinut, indifderent cum sunt acestea repartizate.

Astazi impartasesc una dintre premisele din editorialul Ioanei Lupea din Evenimentul Zilei, citez:
"Votul este dat „uninominal“, adică unui singur candidat, dar mandatele se distribuie proporţional, în funcţie de procentele obţinute de partide la nivel naţional şi de rezultatele obţinute de fiecare candidat în circumscripţiile electorale. Decuparea colegiilor nu contează aproape deloc în competiţia dintre formaţiunile politice aflate în competiţie. Aşa cum arată şi Doc pe site-ul său (doc.hotnews.ro/), disputa acestui „gerrymandering“ nu poate fi între un partid şi altul, ci între candidaţii aceluiaşi partid."

In concluzie, inca astept si sper ca partidele responsabile in fata electorilor sa afiseze un sistem transparent. Fara sa-mi propun sa laud PNL, cred ca suntem primii care au facut un pas in acest sens, chiar daca unul inca firav, pentru ca doar cateva colegii din Bucuresti si din tara vor fi puse la bataie intr-o competitie deschisa tuturor.

Un comentariu:

Aura Matei spunea...

E laudabil cand un partid isi alege oferta electorala pe baza unei competitii interne. Problema e insasi competitia interna defecta, care e bazata nu pe respectarea regulilor, ci pe incalcarea mai dibace a lor si pe cine are resursele cele mai mari pentru a putea incalca regulile. De aceea, eu nu mai cred in rezultatele competitiei interne, rezultate in 80% din cazuri total defecte si absurde. Adica, probabilitatea ca un candidat castigator al unei competitii interne sa castige si intr-una externa, sa spunem printr-o alegere aleatoare a votantilor din X colegiu electoral, este minima. De prea multe ori, electoratul ar alege cu totul alti oameni decat au ales membrii de partid. Si poate cel mai ilustrativ caz este Oprescu. Electoratul a ales ce nu au ales membrii de partid, motivat in parte tocmai de faptul ca membrii de partid nu au avut aceeasi optiune.