joi, 17 iulie 2008

Democratie fara Iliescu

Desi nu-mi plac subiectele de vara lansate cu lingurita in lipsa de alte evenimente, cum cred ca e si cazul anuntului lui Ion Iliescu de neparticipare la cursa pentru Parlament, vreau sa comentez totusi aceasta veste.

Nu vreau sa fac speculatii, precum au fost deja multe, cum ca Iliescu se teme ca ar putea fi invins la uninominal. Nu vreau nici sa analizez daca PSD pierde sau castiga voturi in urma acestei decizii. Nu ma intereseaza.

Trebuie sa marturisesc insa ca am o speranta in plus pentru votul din noiembrie anul acesta. Sper ca uninominalul, cu avantajele si dezavantajele sale, sa aduca o prospetime in politica romanesca. Si sunt convins ca, odata cu disparitia lui Iliescu din Parlament, Romania poate inchide o pagina neagra si rusinoasa din istoria sa, istorie pe care in 89-92 Ion Iliescu insusi a scris-o. Chiar daca e vorba doar de o retragere formala, iar Ion Iliescu va ramane factor de influenta informala in politica romaneasca, este o sansa de care eu ca tanar politician sper sa pot beneficia, pentru ca, oficial, o pata intunecata de pe obrazul democratiei va disparea odata cu Ion Iliescu, si totodata o pata de pe obrazul fiecarui politician roman.

2 comentarii:

eddy spunea...

Cred ca Iliescu e mai periculos daca nu candideaza fiindca va avea timp sa umble prin tara si a culege voturile pentru numerosi candidati.

Liviu Jicman spunea...

Salut!

E posibil sa fie mai periculos, asa cum e posibil sa fie mai putin implicat, in ambele cazuri e problema PSD. Si a strategilor altor partide, e adevarat. Eu m-am referit la rolul simbolic al lui Ion Iliescu. Iersirea lui din scena ar fi reprezentat cu cativa ani in urma un mare succes pentru opozitia democratica si lispita de sanse reale de atunci. Si acum reprezinta o sansa, chiar daca simbolica, pentru imaginea democratiei noastre