sâmbătă, 3 mai 2008

Ziua Presei

Sambata, 3 mai, a fost Ziua mondiala a libertatii presei.
Pentru democratia romaneasca, recastigata cu aproape 20 de ani in urma, libertatea presei este un reper. Asa cum un reper a fost incatusarea acesteia in timpul comunismului.
Am avut revolutia televizata in direct. Am avut presa scrisa independenta si televiziune de stat. Mai apoi am avut audio-vizual public si privat, multe canale de televiziune, mai multe decat pe la alti vecini. Acum avem o piata a mass-mediei, cu toate formele sale, de la trusturi de presa pana la initiative publicistice marunte.
In toti acesti ani, presa a fost un jucator in politica romaneasca, nu un simplu ecran.
Ce ar fi fost alegerile din mai 1990 fara CPUN-ul televizat? Ce ar fi fost Piata Universitatii fara mediatizare? Si ce ar fi fost mineriada fara socul transmiterii imaginilor cu mineri (deghizati?) ciomagind golani? In fine, ce ar fi fost oricare dintre anii electorali de pana acum fara reflectarea mediei? De la ochelarii lui Constantinescu si pana la lacrimile lui Basescu, multe din momentele de tensiune politica s-au transat la televizor. Remember:
Ce va fi in 2008 vom vedea impreuna.
Daca mai are ecranul televizorului acelasi impact nu stiu sa raspund, dar m-as aventura sa spun ca nu.
Insa, presa ramane nu doar un element din arhitectura complicata a statului de drept, ramane o miza vitala pentru democratia noastra. Mai ales intr-un moment de achimbare a regulilor jocului, de la votul pe lista la cel uninominal.
Si, daca investitii importante in acest domeniu avem, avem oare si cadrul care sa asigure performanta acestei instituii in interesul comunitatii?

Niciun comentariu: