joi, 15 mai 2008

Decaderea sondajelor de opinie

O noutate la campaniile din ultima vreme, in special din ultimii doi ani, este decridibilizarea sondajelor de opinie prin cifrele total diferite pe care institute consacrate le arunca pe piata. diferentele dintre acestea ne fac sa ne gandim ca marjele de eroare ar trebui inzecite. Din pacate, institutele de sondaj, in loc sa se specializeze, se depreciaza din punct de vedere al credibilitatii, fata de momentele alegerilor din '96, 2000, 2004..., la presiunea financiara a actorilor politici interesati.

Oare vom afla retragerea onorabila de pe piata a celor care vor fi contrazisi de urne cu peste 20% sa zicem? Sau acestia vor astepta viitoarea campanie cand s-o gasi vreun politician sa le plateasca pentru niste cifre umflate?

2 comentarii:

dclau spunea...

Revenind la credibilitatea Sondajelor- luni 26 Mai 08:

INSOMAR- Realitatea:

Conform sondajului, Sorin Oprescu strânge 32% dintre voturile bucureştenilor. Este urmat la mică distanţă de candidatul PD-L Vasile Blaga, care are 29% dintre voturi. Pe locul 3 se află Ludovic Orban, candidatul PNL, cu 13 procente. Al patrulea este social-democratul Cristian Diaconescu, cu 10% dintre voturile bucureştenilor. Este urmat de candidatul PIN, Cozmin Guşă cu 6%, Aurelian Pavelescu de la PNŢCD, cu 3%, candidatul Partidului Conservator Codrin Ştefănescu, 1% şi Daniel Fuciu de la PNG-CD, care are tot 1% dintre voturi.

IPP Data Research, la comanda Institutului pentru Politici Publice:

Candidatul independent la Primăria Capitalei conduce în intenţiile de vot ale bucureştenilor cu un procent de 22,6%, urmat de candidatul PD-L Vasile Blaga cu 14,5 procente, potrivit unui sondaj realizat de IPP Data Research, la comanda Institutului pentru Politici Publice. Pe locurile următoare se situează Ludovic Orban (PNL) cu 5,6%, Cozmin Guşă (PIN) - 5,3%, Cristian Diaconescu (PSD) - 4,2%, Codrin Ştefănescu (PC) - 1,2%, Daniel Fuciu (PNG-CD) - 0,9%, Aurelian Pavelescu (PNŢCD) - 0,8% şi Verginia Vedinaş (PRM) - 0,7%.

Liviu Jicman spunea...

Cred ca procentele celui de-al doilea sondaj sunt raportate la totalul alegatorilor, in timp ce la primul este vorba de procent in cadrul celor care si-au exprimat o optiune.

Diferentele raman oricum consistente.