marți, 15 aprilie 2008

Succes in politica, domnule Cioroianu!

Adrian Cioroianu a demisionat din functia de Ministru al Afacerilor Externe. Nu voi vorbi despre numirea noului titular la acest portofoliu, comentarii pe aceasta tema sunt destule, iar eu prefer sa ma gandesc la perspective politica.

Personal am vazut in Adrian Cioroianu un lider politic de viitor al PNL. Si mai important, vad in continuare asta, in ciuda nenumaratelor critici pe care le-a primit ca ministru. Cred ca Adrian Cioroianu aduce un plus important politicii romanesti.

Prestatia ca ministru de externe a lui Cioroianu nu a fost criticata in principal pentru chestiuni care sa tina de politica ministeriala, ci pentru – o sintagma deja consacrata – “gafele lui Cioroianu”, in general fiind vorba de gafe de protocol.

Nu sunt analist de politica externa, asa ca ma abtin sa comentez mandatul sau in fruntea MAE, dar ma aventurez la o speculatie: Adrian Cioroianu a fost criticat pentru “gafele” sale tocmai din dorinta de a diminua profilul unui posibil viitor lider politic important. Este sufficient san e uitam la parcursul fostilor ministri de externe ca sa constatam ca dupa experienta pe acest scaun, Cioroianu putea adauga la atuurile existente o expunere publica si politica extrem de avantajoasa, poate chiar deranjata pentru colegii din politica si poate chiar din partid.

Chiar daca poate acum opinia mea poate parea una singulara, il felicit pe Adrian Cioroianu pentru mandatul de ministru asumat si pentru demisia asumata de asemenea cu raspundere, mai ales intr-un mediu politic in care regula este mai degraba agatarea de post pana in ultima clipa, pe principiul “poate altu’ nu mai prindem”.

Si sper foarte mult sa aiba puterea de a continua drumul sau in politica. Asta nu pentru ca as avea vreo preocupare specifica pentru cariera sa, ci pentru ca am convingerea ca este unul dintre cei care poate suplini viitoarea criza de lidership pentru liberalismul romanesc.

Niciun comentariu: