miercuri, 9 aprilie 2008

Ii asculta cineva si pe alegatori?

Pe langa toata dezbaterea despre avantajele si dezavantajele fiecarui sistem de vot, un lucru este cert: Optiunea clara a largii majoritati pentru sistemul de vot uninominal este in primul rand expresia dorintei legitime de a avea un cuvant de spus in desemnarea reprezentantilor politici, astfel incat acestia sa nu mai fie simple figuri straine sau chiar nedorite de publicul larg, figuri care s-au remarcat doar prin jocul de putere netransparent din interiorul partidelor.
Iata ca dupa aceasta presiune populara avem vot uninominal. Dar au invatat partidele si politicienii lectia acestei povesti? Sau au trecut doar legea uninominalului ca un compromis necesar supravieturii in acelasi sistem, fortati si de spectrul unor alegeri anticipate?

Primul moment in care putem cauta raspunsuri la aceasta intrebare este chiar desemnarea candidatilor la alegerile locale. Au cautat partidele personalitati care sa fie sustinute de comunitatile lor? Sau din contra argumentul popularitatii a fost doar o arma mai putin importanta in luptele de putere din interior - asa cum pare cel mai vizibil ca se intampla la PSD in desemnarea candidatului la Primaria Generala? Pentru cei care au ales a doua varianta, vor fi ei sanctionati de electorat pe termen lung?

Nu vreau sa pun intrebari retorice, asa ca astept parerile dumneavoastra. Eu recunosc ca mi se pare mai adevarata varianta a doua, cea pesimista, dar poate ma insel. Sper ca macar asta sa nu fie regula, astfel incat sa putem face diferenta intre bune intentii si ignoranta.

4 comentarii:

Just CHARLIE spunea...

alegatorii, cetatenii, poporul ...sunt doar cuvinte pentru cei mai multi dintre politicienii damboviteni, atunci cand au nevoie de popularitate, de castigarea simpatiei populare arunca in stanga si dreapta cu acest gen de cuvinte, doar nu-i costa nimic.in rest, ma intreb si eu tot retoric: se gandeste cineva la alegatori, la ceea ce vor ei? doar unii idealisti mai fac asta..restul...

constantin spunea...

Pun si eu o intrebare, tot retorica: Se gandesc alegatorii pe cine voteaza?

Liviu Jicman spunea...

@constantin
eu unul cred ca ei incearca sa se gandeasca, dar nu prea au din ce alege, asa ca aleg sa stea acasa de exemplu... si castiga tot clasa politica care baga aceleasi figuri compromise pe gatul alegatorului

Anonim spunea...

te credeam inteligent!asa partid ai ales asa om esti!dupa alegeri o sa ai o mare deceptie!chiar credeti ca daca inca tacem va inghitim toate minciunile si manipularea!ce se naste din psd,prm,pc,pnl se cheama!